/Despre varicela – preventie si tratament

Despre varicela – preventie si tratament

Varicela este una dintre cele mai raspandite boli in randurile copiilor, fiind de altfel pe lista bolilor copilariei, alaturi de oreion si scarlatina. Mult mai cunoscuta sub denumirea de Varsat de Vant, Varicela este o boala extrem de infectioasa, avand o rata de eficacitate de transmitere a virusilor de 99%.Cum se transmite aceasta fectiune? Prin respiratie. Multa lume crede ca doar contactul fizic cu o persoana care sufera de varicela atrage duce la atragerea virusilor spre corpurile neinfectate, insa studiile medicale au aratat ca acest lucru este fals. Atingerea veziculelor cu apa de pe corpul unei persoane nu ajuta la transmiterea virusilor decat daca este atinsa o rana deschisa.

In ceea ce priveste preventia acestei boli, parerile medicilor sunt impartite: intrucat este o afectiune care se manifesta o singura data in viata – dupa care corpul invata sa produca singur anticorpi pentru a putea rezista virusului, multi dermatologi si medici de familie cred ca este o idee buna sa nu se faca niciun fel de preventie, intrucat la un moment dat, sunt sanse de peste 80% ca toate persoanele sa se imbolnaveasca de Varsat de Vant;
Totusi, cum virusii tind sa se manifeste indeosebi iarna si primavara, pentru cei care vor totusi sa isi protejeze copiii de aceasta boala, se recomanda:

  • Sa evite pe cat posibil locurile aglomerate ca mijloacele de transport in comun;
  • Sa ii tina pe copii in case cand aceasta boala incepe sa se manifeste in imprejurimi sau la scoli;
  • Sa ofere zilnic fructe bogate in acid ascorbic (vitamina C), astfel incat sistemul imunitar sa fie intarit;

In ceea ce priveste tratamentul post-aparitie, nu se poate vorbi de un tip de tratament specific varicelei. De altfel, virusul varicelo-zosterian, cel raspunzator pentru aparitia varicelei si a bolii Zona Zoster, nu poate fi anihilat din organism. Totusi, exista forme de vaccin viu (care contine germeni ai virusului, astfel incat corpul sa fie nevoit sa dezvolte mai repede o cultura de anticorpi capabili sa opreasca dezvoltarea bolii), iar in unele cazuri mai grave – persoane cu un sistem imunitar slabit – se poate recomanda o sedinta de imunizare pasiva cu imunoglobulinespecifice virusului varicelo-zosterian.