/Vremea anunta epidemiile de holera cu cateva luni inainte (studiu)

Vremea anunta epidemiile de holera cu cateva luni inainte (studiu)

O creştere a cantităţii de precipitaţii şi a temperaturii ar putea anunţa epidemii de holeră cu câteva luni înainte ca acestea să izbucnească, arată un studiu publicat marţi, potrivit AFP.

După ce au analizat epidemii de holeră şi date legate de mediul înconjurător în arhipelagul Zanzibar, Tanzania, unde infecţia este endemică, cercetătorii de la International Vaccine Institute (IVI) din Seul, Coreea de Sud, au descoperit că o creştere cu numai un grad a temperaturii medii minimale lunare era un semnal că numărul cazurilor de holeră urma să se dubleze probabil în următoarele patru luni.

O creştere cu 200 milimetri a precipitaţiilor lunare semnalează o creştere, ceva mai puţin ridicată dar însemnată, a numărului de cazuri de holeră în următoarele opt săptămâni.

Creşterea cantităţii precipitaţiilor sau a temperaturilor ‘este deseori un precursor al epidemiilor de holeră în zone vulnerabile’, subliniază Rita Reyburn, cercetător la IVI şi principal autor al studiului.

‘Suntem foarte aproape de a dezvolta un sistem de previziune fiabil care ar supraveghea evoluţia temperaturilor şi precipitaţiilor. Aceasta ar permite instituirea de măsuri preventive precum mobilizarea de echipe sanitare sau lansarea de campanii de vaccinare de urgenţă înainte de izbucnirea epidemiei’, mai spune Rita Reyburn.

De altfel, frecvenţa epidemiilor de holeră creşte în timp ce climatologii prevăd o climă mai caldă şi cu mai multe ploi în deceniile următoare într-un mare număr de regiuni în care holera este endemică.

‘Epidemiile de holeră se produc din ce în ce mai des şi cu mai multă severitate’, observă Dr. Peter Hotez, preşedintele American Society of Tropical Medicine and Hygiene.

Peter Hotez consideră că aceste cercetări sunt ‘un exemplu de abordare inovatoare care, dacă s-ar utiliza împreună cu alte măsuri preventive, ar putea reduce cu mai multe mii numărul deceselor’.