/Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului

Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului

Un grup de cercetători americani propune utilizarea virusului herpetic pentru depistarea timpurie a tumorilor. Un studiu în acest sens a desfăşurat de o echipă de la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, sub conducerea lui Timothy Cripe, informează Newswise.

Cripe şi colegii săi au creat un virus herpetic modificat genetic. Ei au schimbat informaţia genetică a agentului patogen în aşa mod încât acesta să afecteze doar celule canceroase. După cum subliniază cercetătorii, infectarea în sine cu virus herpetic poate încetini propagarea celulelor canceroase.

În afară de aceasta, la genomul virusului au fost adăugate gene care le permit celulelor să producă un ferment din clasa luciferazei. Această enzimă determină o reacţie care este însoţită de bioluminiscenţă, datorită căreia se poate repera cu exactitate locul tumorii.

Oamenii de ştiinţă americani au testat noua metodă de diagnosticare a cancerului pe celule umane de cultură. Pentru aceasta, ei au luat celule de piele sănătoase, precum şi ţesuturi cu mai multe tipuri de sarcom. Virusul herpetic modificat genetic se înmulţea mult mai activ pe celulele canceroase. În afară de aceasta, în aceste celule se înregistra o bioluminiscenţă mai intensă.

În a doua etapă a studiului, oamenii de ştiinţă au obţinut rezultate asemănătoare într-o serie de experimente pe şoareci de laborator. Jumătate dintre şoareci erau sănătoşi, iar altă jumătate sufereau de aceleaşi tipuri de sarcom ce fuseseră studiate în prima etapă. Grupul lui Cripe a reuşit să depisteze celulele canceroase în rinichii şoarecilor din cele mai timpurii stadii.

Potrivit autorilor studiului, în cazul în care eficienţa noii metode de diagnostic va fi confirmată şi prin teste clinice, cu ajutorul virusului herpetic modificat genetic oncologii vor putea descoperi la pacienţi tumori cu mărimea de 1 centimetri sau chiar mai mici.