/Suplimentele alimentare cu vitamine sunt o risipă de bani şi ar putea fi chiar dăunătoare (studiu)

Suplimentele alimentare cu vitamine sunt o risipă de bani şi ar putea fi chiar dăunătoare (studiu)

Vitaminele sunt o risipă de bani, nu oferă beneficii pentru sănătate şi ar putea fi chiar dăunătoare, în cazul adulţilor bine hrăniţi, sugerează un studiu realizat de cercetători britanici şi americani, potrivit publicaţiei The Independent.
Rezultatele studiului, realizat pe un eşantion de aproape 500.000 de persoane de către o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Warwick (Marea Britanie) şi Universitatea Johns Hopkins (SUA), sugerează că ‘suplimentarea dietei adulţilor bine hrăniţi nu aduce niciun beneficiu clar şi ar putea fi chiar dăunătoare’.

În Marea Britanie, unde industria suplimentelor alimentare ar aduce peste 650 de milioane de lire pe an, una din trei persoane ia pastile cu vitamine şi minerale, notează cotidianul britanic.

Potrivit The Times, cercetătorii implicaţi în studiul publicat în revista de specialitate Annals of Internal Medicine, au concluzionat că firmele care vând suplimente alimentare întreţin temeri false legate de sănătate pentru a oferi remedii inutile.

Oamenii de ştiinţă şi-au bazat concluziile pe trei cercetări diferite. Una din aceste cercetări a implicat un studiu retrospectiv asupra a 24 de anchete anterioare, la care au participat în total 450.000 de persoane, şi a arătat că vitaminele nu oferă niciun efect benefic legat de mortalitate.

O altă cercetare a examinat 6.000 de bărbaţi în vârstă şi nu a găsit nicio îmbunătăţire a declinului cognitiv după 12 ani de administrare a unor suplimente alimentare, iar a treia cercetare a concluzionat că aceste suplimente nu au oferit niciun avantaj eşantionului de 1.700 de bărbaţi şi femei cu probleme cardiace care le-au luat timp de cinci ani.

‘Aceste vitamine nu ar trebui folosite pentru prevenirea bolilor cronice’, au afirmat experţii, subliniind că dieta occidentală obişnuită este de ajuns pentru a ne asigura vitaminele necesare organismului.

‘Unele persoane susţin că avem multe deficienţe nutriţionale în dieta noastră. Adevărul este că deşi suntem, în general, supraalimentaţi, dieta noastră este total adecvată’, spune Edgar Miller, cercetător de la Universitatea Johns Hopkins. ‘Aceste companii ne vând produse bazate pe percepţiile noastre privind deficienţele. Ne fac să credem că dieta noastră este nesănătoasă, iar ei ne pot ajuta să compensăm aceste deficienţe şi să oprim bolile cronice’, continuă omul de ştiinţă american, care adaugă că ‘grupul care are nevoie de ele (suplimentele alimentare) este foarte mic’.

Serviciul medical britanic (NHS) a afirmat recent că, în afară de femeile care pot lua acid folic pentru a le ajuta să procreeze şi cei vârstnici şi copiii sub cinci ani care beneficiază de pe urma suplimentelor de vitamina D, pastilele cu vitamine ar fi un surplus pe lângă cele obţinute deja prin dieta alimentară, aminteşte The Times.AGERPRES/(AS – autor: Letiţia Pană, editor: Cristina Mac)