/`Superbacteria` NDM-1, descoperita in apa la New Delhi (studiu)

`Superbacteria` NDM-1, descoperita in apa la New Delhi (studiu)

Tulpini ale bacteriei de tipul NDM-1, rezistentă la antibiotice, considerată drept o bombă cu efect întârziat, a fost găsită în eşantioane de apă prelevate la New Delhi, relevă un studiu publicat joi de medicii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, relatează AFP.

Potrivit acestui studiu apărut în revista britanică The Lancet, agenţii patogeni cunoscuţi ca ‘New Delhi metallo-beta-lactamase’ (NDM-1) au fost găsiţi în 51 de eşantioane de apă din cele 171 prelevate din jgheaburi şi în două eşantioane din 50 de probe de apă de la robinet.

Aceste eşantioane pozitive, indentificate în premieră în 2009, au fost prelevate în cartierul administrativ şi comercial Connaught Place, precum şi în populara zonă turistică Fortul roşu din New Delhi.

‘Se impune cu prioritate o supraveghere internaţională asupra rezistenţei agenţilor la antibiotice, incorporând probele prelevate din mediu’, estimează echipa de medici britanici, care solicită, de asemenea, măsuri urgente pentru a preveni răspândirea germenilor denumiţi ‘superbacterie’ în media.

Potrivit cercetătorilor, prezenţa NDM-1 are ‘implicaţii importante’ pentru locuitorii New Delhi, care depind de apa publică. Aceasta reprezintă o ameninţare şi mai mare pentru cele 650 milioane de indieni care nu au acces la apă curentă.

Tulpinile bacteriei NDM-1 se răspândesc ‘într-o manieră îngrijorătoare’ şi sunt responsabile nu doar de dizenterie, ci şi de holeră, potrivit studiului, care arată că aceste bacterii patogene sunt prezente nu doar în spitalele indiene, ci şi în mediul înconjurător.