/Studiu Inserm: Suedezii trăiesc mult şi bine

Studiu Inserm: Suedezii trăiesc mult şi bine

Un studiu arată că suedezii au o speranţă de viaţă mai mare şi o sănătate mai bună decât ceilalţi europeni. Bărbaţii au cea mai mare speranţă de viaţă de pe continent – 79,6 ani în 2010 -, Suedia fiind ţara în care se trăieşte cel mai mult într-o stare satisfăcătoare de sănătate, potrivit statisticilor publicate joi de Inserm (Institutul naţional de cercetare şi sănătate medicală) şi citate de 20minutes.ch. EVSI (speranţa de viaţă fără incapacitate), care se obţine împărţind speranţa de viaţă în două, cu şi fără incapacitate, a devenit un indicator important al politicilor Uniunii Europene (UE), fiind introdus pentru a aprecia calitatea vieţii şi starea de sănătate a europenilor.

În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, în Suedia EVSI este cel mai ridicat – 71,7 ani în 2010. Raportându-l la speranţa de viaţă totală de 79,6 ani, rezultă că suedezii sunt în medie 90% din viaţă sănătoşi, ceea ce constituie un record european.

La polul opus se află Slovacia, unde bărbaţii au o speranţă de viaţă fără incapacitate de numai 52,3 ani, cea mai scăzută din Europa. Prin urmare, slovacii trăiesc aproape 20 de ani cu ‘limite în activităţile obişnuite’.

Media europeană în ceea ce priveşte EVSI la bărbaţi este de 61,3 ani, la o speranţă de viaţă totală de 76,7 ani (sunt cele mai recente cifre, din 2009).

În privinţa femeilor, cea mai bună speranţă de viaţă este în Franţa şi Spania (85,3 ani în 2010). Clasamentul nu este totuşi acelaşi dacă se ia în considerare EVSI: Malta – 71,6 ani şi Suedia – 71 de ani se află în frunte.

Bulgaria este ţara din Europa în care femeile au cea mai scăzută speranţă de viaţă – 77,4 ani, dar şi în care numărul anilor petrecuţi cu diferite incapacităţi este cel mai mic – EVSI a fost 67,2 ani în 2010.

Cifrele au fost comunicate în cadrul adunării de joi a Acţiunii europene în privinţa speranţei de viaţă în stare de sănătate bună (EHLEIS), reţea europeană de informare şi difuzare de date despre speranţa de viaţă şi sănătate. AGERPRES