/Speranta in tratarea leucemiei la copii

Speranta in tratarea leucemiei la copii

Terapia celulara este un nou tip descoperit recent de cercetatorii americanii, si consta in eliminarea unei fetite de 7 ani a orice urme de leucemie, conform unui studiu elaborat de Universitatea din Pennsylvania.Cazul lui Emily Whitehead oferă speranţe în direcţia unui nou demers terapeutic pentru tratamentul formei agresive de leucemie de care suferea, numită leucemie limfoblastică acută, şi care ar putea să aducă într-un anumit orizont de timp posibilitatea de a se renunţa la chimioterapie sau la transplantul de măduvă osoasă.

Procedeul constă în prelevarea din sângele bolnavilor a unor limfocite T, principalele celule ale sistemului imunitar, urmând ca acestea să fie modificate genetic cu ajutorul unui virus şi să fie dotate cu un receptor molecular ce la va permite să atace celulele canceroase.

‘Emily se simte bine şi nu a avut nici o recădere la 11 luni după ce a primit limfocitele T modificate genetic’, precizează Universitatea din Pennsylvania, care iniţial a dezvoltat această tehnică pentru tratarea adulţilor atinşi de un alt tip de leucemie. Dar procedeul a eşuat în cazul unui alt copil atins de această boală, ceea ce impune cercetări mai elaborate.

Un studiu similar a fost publicat anterior şi de revista americană Science Translational Medicine, acesta arătând că respectiva tehnică a permis obţinerea unei remisii a bolii în cazul unui grup de adulţi atinşi de acelaşi tip de leucemie. AGERPRES