/Specialistii sunt de parere ca migrena ar fi o problema genetica

Specialistii sunt de parere ca migrena ar fi o problema genetica

Rezultatele unui studiu publicat recent sugerează pentru prima dată existenţa unor mecanisme comune la diferite forme de migrenă. În Franţa, migrena afectează 20% din populaţie, adică circa 11 milioane de persoane, scrie Le Point.

Au fost descoperite variaţii ale unui număr de trei gene, asociate cu un risc crescut de migrenă. Rezultatele unui studiu realizat de o echipă condusă de Tobias Kurth, director de cercetare la unitatea Inserm 708 – neuroepidemiologie -, pun în evidenţă existenţa unor mecanisme comune diferitelor forme de migrenă. Analizând datele genetice ale unui număr de 23.000 de femei – dintre care peste 5.000 sufereau de migrene – , echipa Inserm a descoperit o legătură între migrenă şi variaţiile a trei gene: TRPM8, LRP1 şi PRDM16.

Aceste asocieri genetice au fost confirmate apoi de analizarea datelor furnizate de trei studii europene independente, desfăşurate pe femei şi bărbaţi. ‘Persoanele care prezentau aceste variaţii riscau mai mult să dezvolte o migrenă. Asocierea a fost observată pentru diferite forme de migrenă, lucru care arată importanţa acestor rezultate de interes general’, spune Tobias Kurth.

Dintre cele trei gene menţionate, două sunt asociate clar cu migrena: TRPM8, din neuroni, cu rol în sensibilitatea la frig şi durere (una din componentele migrenei) şi gena LRP1, din tot corpul, care interacţionează, în sistemul nervos, cu alte proteine care facilitează transmiterea semnalelor între neuroni. Se pare că a treia genă, PRDM16, joacă un rol atât în migrenă, cât şi în alte dureri de cap.

Cei care au migrene trec prin crize caracterizate prin dureri de cap violente, însoţite adeseori de alte simptome – greaţă, sensibilitate la lumină şi zgomot. ‘Migrena afectează de 3-4 ori mai multe femei decât bărbaţi’, spune Tobias Kurth, adăugând că, ‘deşi mecanismele migrenei nu se cunosc prea bine, iar cauzele sunt greu de clarificat, identificarea acestor numitori comuni permite dezvăluirea originilor biologice ale acestei afecţiuni frecvente’. Alături de echipa sa, el recomandă oamenilor de ştiinţă să desfăşoare studii care să permită descoperirea contribuţiilor precise ale acestor gene, pentru că ‘această patologie s-ar putea datora perturbării căilor obişnuite de transmitere a semnalelor în diverse tipuri de migrenă’.