/Soareci cu ficat uman pentru o mai buna testare a noilor medicamente

Soareci cu ficat uman pentru o mai buna testare a noilor medicamente

O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat un ficat artificial ce poate fi transplantat şoarecilor şi le permite rozătoarelor să metabolizeze diferite medicamente la fel ca oamenii – asigurând o testare mai rapidă şi mai eficientă a noilor medicamente ce vor apărea pe piaţa, conform Associated Press.

Pentru a sintetiza acest ficat, cercetătorii au cultivat celule hepatocite umane într-un mediu controlat sub influenţa altor factori, aşa cum ar fi celulele epiteliale de şoareci. Apoi echipa de oameni de ştiinţă a implantat organul rezultat în cavitatea abdominală a şoarecilor, reuşind să reproducă multe dintre funcţiile hepatice umane.

Multe alte încercări de a obţine “şoareci umanizaţi” au avut rezultate neconcludente, însă de această dată, echipa MIT susţine că şoarecii care au primit grefe cu acest tip de ţesut hepatic sunt sănătoşi iar noul organ emulează foarte bine ficatul uman.

Aceste rezultate au aplicabilitate în industria farmaceutică, cobaii putând fi folosiţi pentru a testa noi medicamente dar şi pentru a monitoriza interacţiunile dintre mai multe tipuri de medicamente folosite concomitent, fără a fi nevoie să apeleze la subiecţi umani. De asemenea, prin folosirea acestor şoareci, cercetătorii vor putea să testeze cu mult mai multă acurateţe reacţiile metabolice şi nivelurile de toxicitate generate de anumite substanţe, fără a le testa pe oameni.