/Siberienii au acelasi ADN ca al speciilor umane disparute

Siberienii au acelasi ADN ca al speciilor umane disparute

Cercetătorii au descoperit că populaţiile din zona Asiei de Est au acelaşi material genetic cu cel al Denisovanilor, care au fost numiţi astfel după denumirea peşterii din Siberia unde au fost găsiţi pentru prima dată, se relatează într-un articol din publicaţia britanică The Telegraph.

Faţă de cercetările precedente, noul studiu acoperă teritorii mai vaste din întreaga lume şi este evident că nu este la fel de simplu cum se credea. Profesorul Mattias Jakobson, de la Universitatea Uppsala din Suedia, care a participat la elaborarea studiului împreună cu studentul absolvent Pontus Skoglund, a declarat că hibridizarea a avut loc în mai multe perioade din evoluţia speciei umane şi urmele genetice ale acesteia pot fi găsite în mai multe locuri de pe planetă.

‘Studiile anterioare au identificat două tipuri de hibridizări între speciile umane arhaice (diferite de omul modern atât sub aspect genetic cât şi sub aspectul morfologiei) şi strămoşii omului modern apăruţi în Africa’.

‘A avut loc o hibridizare între omul de Neanderthal şi strămoşii omului modern în afara Africii şi o hibridizare între Denisovani şi strămoşii indigenilor Oceanieni’. ‘Diferenţa genetică dintre omul de Neanderthal şi Denisovani este în linii mari asemănătoare cu variaţia genetică maximă ce există între indivizii din specia noastră actuală’. Cercetarea demonstrează că hibridizarea a avut loc şi în Asia de Est. Corelaţia a fost descoperită prin folosirea genotipurilor pe baza cărora s-au obţinut date relevante.

Materialul genetic al omului modern poate fi comparat cu genomul omului de Neanderthal şi al Denisovanilor obţinut din materialul arheologic. Pe baza simulărilor pe calculator în care s-au folosit mostre de ADN prelevate de la 1.500 de persoane de pe tot globul, profesorul Jakobson a constatat că ‘populaţia din zona Asiei de Sud-Est are un procent mai ridicat de gene specifice Denisovanilor decât cei care locuiesc în alte părţi ale lumii, cum ar fi Europa, America, Asia Centrală şi de Vest sau Africa’. Skoglund, celălalt participant la cercetare a adăugat că ‘în timp ce observăm că materialul genetic al speciilor umane arhaice este prezent în specia noastră într-o proporţie mai mare decât se credea, încă avem foarte puţine informaţii despre istoria acestor grupuri şi despre perioada când contactul lor cu omul modern a avut loc’.

Întrucât au identificat gene ale Denisovanilor în zona Asiei de Sud_Est şi în Oceania, dar nu şi în Europa şi America, cercetătorii sugerează că hibridizarea cu Denisovanii ar fi avut loc cu 20 de milioane de ani în urmă sau poate chiar mai devreme. În orice caz, acest lucru s-a întâmplat cu mult timp înainte ca subspecia care a condus la apariţia omului modern să se separe de specia care a condus la apariţia omului de Neanderthal şi a Denisovanilor în urmă cu 300.000 – 500.000 de ani.

‘Cu un genom mai complet al omului modern şi prin analize suplimentare ale meterialului fosil, vom putea să ne descriem preistoria cu mai multă acurateţe şi cu mai multe detalii’, concluzionează profesorul Jakobsson.