/Scortisoara poate intarzia aparitia bolii Alzheimer (studiu)

Scortisoara poate intarzia aparitia bolii Alzheimer (studiu)

Scorţişoara are proprietăţi care pot întârzia apariţia bolii Alzheimer şi oferi chiar un posibil remediu contra acestei maladii, conform unui studiu al unor experţi israelieni, relatează Xinhua.

Alzheimerul este o afecţiune neurodegenerativă care se caracterizează prin pierderea treptată a memoriei, fenomen pe care medicii îl atribuie unei acumulări de beta-amiloid, un agregat de proteină, în afara celulelor nervoase ale creierului. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 18 milioane de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate în prezent cu Alzheimer.

Echipa de cercetători care a realizat studiul, condusă de profesorul Michael Ovadia de la Universitate din Tel Aviv, a extras recent unul dintre ingredientele din scorţişoară şi l-a folosit într-o serie de teste pe şoareci de laborator de două luni care au fost crescuţi cu cinci tulpini agresive de gene care induc Alzheimer.

Rezultatele experimentului, publicate recent într-o revistă de specialitate, sunt impresionante. După ce le-au oferit şoarecilor timp de peste patru luni apă de băut cu soluţia extrasă din scorţişoară, cercetătorii au descoperit că dezvoltarea bolii a fost întârziată. Teste suplimentare au arătat de asemenea că o parte din proteinele amiloide existente au dispărut.

“Descoperiea indică posibilitatea ca substanţa descoperită să poată nu numai preveni apariţia Alzeheimer, dar şi să deţină proprietăţi terapeutice”, a spus Ovadia pentru cotidianul Ha’aretz.

Testele pe oameni s-ar putea dovedi dificile, din cauza progresului lent al bolii. Echipa de cercetători intenţionează în prezent să testeze recenta descoperite pe alte animale.

În ciuda acestei descoperiri, Ovadia a atras atenţia că un consum excesiv de scorţişoară poate afecta rinichii. Cantitatea recomandată este de maximum 10 grame pe zi.