/Ridurile femeilor ar putea prezice riscurile de fracturi osoase (studiu)

Ridurile femeilor ar putea prezice riscurile de fracturi osoase (studiu)

Numărul şi profunzimea ridurilor de pe faţă şi gât pot ajuta la prezicerea riscurilor de fracturi osoase în rândul femeilor, conform unui studiu american publicat luni şi citat de AFP.

Explicaţia ţine de faptul că nivelul de proteine conţinut în piele este legat de cel conţinut în oase, potrivit autorilor acestui studiu, care au ajuns la concluzia că dacă faţa şi gâtul unei femei sunt marcate de riduri profunde, ele prezintă un risc mai mare de fracturi din cauza pierderii densităţii osoase.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au examinat 114 femei la menopuază, care au avut ultimul ciclu cel puţin cu trei ani în urmă, în cadrul unui test clinic care se află în continuare în desfăşurare în SUA.

Experţii au studiat pielea pacientelor în 11 puncte de pe faţă şi gât, atât vizual, cât şi cu ajutorul unui apart care permite măsurarea elasticităţii pielii de pe frunte şi obraji.

Greutatea şi densitatea osoasă au fost măsurate prin ecografie şi raze X.

“Am descoperit că atunci când ridurile devin mai numeroase şi mai profunde, acest lucru este legat de o pierdere a densităţii osoase în rândul participantelor la studiu”, a explicat Lubna Pal, profesor obstretică, ginecologie şi fertilitate la Facultatea de medicină de la Yale.

“Cu cât ridurile sunt mai numeroase, cu atât densitatea osoasă scade, indiferent de vârstă sau de alţi factori care influenţează masa osoasă”, a precizat cercetătoarea.

În opinia sa, această descoperire este importantă pentru că ‘ar putea permite medicilor clinicieni să identifice riscurile de fracturi în rândul femeilor la menopauză prin simplă observare vizuală, fără a trece la teste costisitoare’.

Rezultatele testului au fost prezentate cu ocazia unui colocviu al Societăţii americane de endocrinologie la Boston.