/Radicalii liberi, care accelereaza imbatranirea organismului, controleaza apetitul (experti)

Radicalii liberi, care accelereaza imbatranirea organismului, controleaza apetitul (experti)

O echipă internaţională de cercetători, sub egida unor savanţi de la Yale School of Medicine, susţine că a stabilit cauzele pentru care unii oameni mănâncă mai mult decât alţii, transmite, în pagina sa electronică, The Times of India, cu referire la revista Nature Medicine.

S-a dovedit că de vină sunt radicalii liberi, molecule asociate cu îmbătrânirea şi leziunile ţesuturilor. Ele joacă un rol-cheie şi în ceea ce priveşte suprimarea apetitului, susţin oamenii de ştiinţă. Aceştia au examinat, în cadrul unui studiu, circuitele creierului ce ţin sub control foamea şi au stabilit că un nivel crescut de radicali liberi suprimă foamea la şoarecii de laborator, cu probleme de greutate, prin activarea neuronilor de melanocortin (MC) care oferă senzaţia de saţietate.

Profesorul Tamas Horvath, conducătorul studiului, afirmă: ‘Aceasta este o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, în corpul uman trebuie să existe aceste molecule, astfel încât o persoană să înceteze să mai mănânce la un moment dat, pe de altă parte, dacă o persoană este constant expusă la radicalii liberi, ea este ameninţată de îmbătrânirea accelerată’.

Acest aspect ar putea explica, în opinia sa, de ce este atât de dificilă dezvoltarea unui tratament terapeutic pentru tratarea obezităţii.