/Pozitia stand pe scaun la serviciu peste sase ore este daunatoare sanatatii (studiu)

Pozitia stand pe scaun la serviciu peste sase ore este daunatoare sanatatii (studiu)

Un articol apărut în La Repubblica face cunoscute rezultatele unui studiu desfăşurat de American Cancer Society asupra dezavantajelor muncii sedentare. Este o activitate care, în era internetului, afectează tot mai multe persoane, scrie site-ul maxisciences.com.

Potrivit analizelor efectuate de cercetători, poziţia şezând peste şase ore pe zi poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii. ‘Muşchii ajung să aibă tot atâtea reacţii ca şi cei ai unui cal mort. Acest lucru face ca metabolismul să- dea naştere la o serie de efecte neplăcute’, spune cotidianului italian Marc Hamilton, cercetător la Centrul de cercetări biomedicale Pennington din Statele Unite.

Studiul, desfăşurat pe 123.000 persoane, arată că persoanele cu muncă sedentară au o rată a mortalităţii cu 20% mai mare (40% la femei) decât salariaţii care stau pe scaun mai puţin de trei ore. Concluziile sunt sprijinite de o altă cercetare, întreprinsă de o echipă australiană şi despre care scrie Journal of Epidemiology. Aceasta relevă faptul că persoanele care au o muncă sedentară mai mult de zece ani prezintă un risc de aproape două ori mai mare să facă un cancer colorectal. Alte necazuri produse de poziţia stând sunt obezitatea şi diabetul, care se explică printr-un aport caloric prea mare faţă de energia pe care o cere o zi de muncă sedentară. Potrivit lui Marc Hamilton, activitatea desfăşurată în poziţia stând necesită de trei ori mai puţine calorii decât o muncă unde se stă şi în picioare. Supraconsumul determină de obicei funcţionarea defectuoasă a enzimelor responsabile de repartizarea lipidelor şi trigliceridelor.

În privinţa mijloacelor de prevenire a necazurilor produse de munca sedentară, cercetătorii sunt mai degrabă pesimişti. Studiul nu oferă o reţetă făcătoare de minuni pentru recuperarea timpului pierdut. Inactivitatea fizică la locul de muncă este la fel de dăunătoare pentru un obez şi pentru un sportiv. ‘Poziţia stând este nefastă’, afirmă doctorul Levine, contrazicând astfel părerea larg răspândită potrivit căreia un regim alimentar şi exerciţiile fizice pot anula efectele unei zile petrecute pe scaun. Singurul lucru propus pentru reducerea riscurilor este ca persoana care lucrează pe scaun să se ridice regulat şi să meargă la cafetieră, la toaletă sau să-şi lege şireturile.