/Plosnitele sunt purtatoare de patogeni rezistenti la antibiotice (studiu)

Plosnitele sunt purtatoare de patogeni rezistenti la antibiotice (studiu)

Ploşniţele, tot mai răspândite în Statele Unite şi Europa occidentală, pot fi purtătoare de patogeni rezistenţi la antibiotice, arată un studiu desfăşurat în Canada şi publicat miercuri în Staele Unite, informează AFP.

Cercetătorii canadieni au descoperit stafilococi aurii rezistenţi la meticilină (SARM), ca şi enterococi faecalis care rezistă la vancomicină, o altă categorie de antibiotice, în ploşniţele găsite la trei pacienţi dintr-un spital, veniţi dintr-un cartier sărac din Vancouver. ‘Nu s-a stabilit însă precis dacă bolile s-au transmis prin aceste insecte’, spun autorii studiului, publicat de Centrele medicale de control şi prevenire a bolilor. ‘Clinic vorbind, ciupiturile de ploşniţă de pat provoacă iritaţii şi infecţii cutanate’, adaugă ei. Totuşi, printre locuitorii cartierului defavorizat din care veneau cei trei pacienţi se înregistrează o rată ridicată de infecţii cutanate cu SARM, arată autorii studiului.

Astfel, 54,8% dintre persoanele care locuiesc în cartierul respectiv, testate de serviciul de urgenţă al spitalului St Paul din Vancouver, erau infectate cu SARM. Serviciile medicale spitaliceşti au constatat recent că semnele lăsate de seringi pe drogaţi erau infectate cu o nouă variantă de SARM, a cărui principală sursă se numeşte USA300 şi care s-a răspândit rapid în Statele Unite în ultimii ani.

Ţinând seama că această variantă de SARM se găseşte des în hotelurile şi camerele închiriate din acest cartier sărac din Vancouver (Downtown Eastside), ploşniţele de pat care se găsesc aici în număr mare ar putea fi colonizate de patogenii rezistenţi. ‘Insectele ar putea fi astfel rezervoare ascunse ale SARM şi contribui la propagarea acestor patogeni în comunităţile sărace şi suprapopulate’, spun cercetătorii.