/Paracetamolul poate dubla riscul de imbolnavire de leucemie

Paracetamolul poate dubla riscul de imbolnavire de leucemie

Luarea regulată a paracetamolului poate dubla riscul de îmbolnăvire de o formă rară de cancer a sângelui, de la 1% la 2%, la persoanele de peste 50 de ani conform unui material publicat de The Telegraph.

Astfel, luarea a patru doze de paracetamol de patru ori pe săptămână, timp de patru ani, poate dubla riscul de îmbolnăvire de leucemie, conform unor cercetători americani. Termenul de dublare a riscului de îmbolnăvire este însă relativ, având în vedere că riscul considerat drept “normal” de îmbolnăvire de leucemie pe o perioadă de 10 ani, în intervalul de vârstă de peste 50 de ani, este de 1%.

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare împotriva Cancerului Fred Hutchinson din Seattle au ajuns la această concluzie în urma monitorizării stării de sănătate a aproximativ 65.000 de bărbaţi şi femei în vârstă, din statul Washington, pe o perioadă de aproximativ 6 ani.

În cei 6 ani de studiu, 577 persoane, mai puţin de 1% din eşantion, s-au îmbolnăvit de un anumit tip de cancer al sângelui, iar dintre aceştia, 9% au precizat că luau în mod regulat paracetamol.