/Obezitatea creste riscul de deces in accidentele rutiere (studiu)

Obezitatea creste riscul de deces in accidentele rutiere (studiu)

Obezitatea creşte semnificativ probabilitatea de deces în cazul unui grav accident rutier, arată un studiu american, citat de site-ul passionsante.be. Riscul mortalităţii se măreşte cu 21-56% la conducătorii auto supraponderali.

Până să ajungă la această concluzie, o echipă coordonată de dr Dietrich Jehle de la Universitatea din Buffalo a studiat o vastă bancă de date (pentru circa 156.000 persoane), formată din dosarele accidentelor rutiere în care s-a înregistrat moartea a cel puţin un ocupant al maşinii sau a unui ‘neautomobilist’ (pieton, de exemplu).

Conducătorii auto au fost împărţiţi pe grupe, în funcţie de indicele de masă corporală (IMC), mergând de la insuficienţă ponderală până la obezitate morbidă. Concluzia a fost că şoferii supraponderali de la moderat la sever – femei şi bărbaţi – prezentau un risc semnificativ mai mare de deces faţă de cei cu greutate medie. Dr Jehle arată astfel că cei care se descurcă cel mai bine într-un accident rutier sunt cei slabi.

Doctorul, profesor de medicină de urgenţă, constată că manechinele folosite în testele de accident nu exprimă diversitatea morfologică a şoferilor şi pasagerilor din maşină şi că recurgerea la ‘modele obeze’ ar fi utilă, în vederea îmbunătăţirii siguranţei la bord pentru această categorie de populaţie, în continuă creştere.