/Oamenii de stiinta, in cautarea secretelor orgasmului feminin

Oamenii de stiinta, in cautarea secretelor orgasmului feminin

Orgasmul feminin este un mister pentru mulţi bărbaţi şi o sursă de frustrare pentru multe femei, însă în prezent un nou studiu asupra creierului îşi propune să descopere secretele plăcerii sexuale feminine prin folosirea unor scanere care să determine care parte a creierului femeilor devine activă atunci când acestea sunt excitate, conform unui material publicat de cotidianul britanic Daily Mail.

Conform acestui studiu cercetătorii au identificat existenţa a două căi către orgasmul feminin. Una dintre aceste căi se activează atunci când femeia este singură şi are fantezii sexuale, iar cea de-a doua cale se deschide atunci când femeia este stimulată fizic de către amantul sau iubitul ei.

Aceste descoperiri publicate în ultimul număr al revistei New Scientist, provin din două studii separate.

Un studiu american realizat pe femei singure ce s-au oferit voluntare, condus de Dr. Barry Komisaruk de la Rutgers University, New Jersey, a pornit de la analiza prin RMN a femeilor care ajungeau la orgasm pentru a investiga rolul imaginaţiei în obţinerea plăcerii. Acest studiu a descoperit o intensă activitate cerebrală în peste 30 de regiuni diferite ale creierului, printre care şi cortexul prefrontal, o zonă ce controlează mecanismele de luare a deciziilor, dorinţele dar şi imaginaţia.

Cel de-al doilea studiu, coordonat de Janniko Georgiadis de la University of Groningen, în Olanda, a realizat măsurători ştiinţifice asemănătoare însă în cazul femeilor care erau stimulate de partnerii lor sexuali. Ei au observat că aceleaşi regiuni ale creierului închise în timpul orgasmului. Cercetătorii olandezi susţin că orgasmul poate fi atins atunci când o femeie “se abandonează” şi “atinge o stare modificată de conştienţă”. Inabilitatea de a pătrunde în această stare le poate împiedica pe unele femei să cunoască plăcerea sexuală.

“Eu nu cred că orgasmul suprimă starea de conştienţă, însă categoric o schimbă. Atunci când îi întrebi pe oameni cum percep orgasmul, ei susţin că trăiesc un sentiment de pierdere a controlului”, explică Janniko Georgiadis.

Cercetătorii susţin că studierea orgasmului şi a rolului jucat de cortexul prefrontal în obţinerea sa, le poate ajuta pe femeile care au dificultăţi în a simţi plăcerea sexuală.

Au fost făcute încercări de studii similare pe bărbaţi, însă aparent acestea au fost zădărnicite de probleme tehnice. Orgasmul masculin este mult mai scurt comparativ cu cel feminin, iar puţine femei ar fi probabil surprinse să afle că bărbaţii îşi folosesc mai puţin creierul în timpul actului sexual.