/O mutatie a unei gene are legaturi cu alcoolismul

O mutatie a unei gene are legaturi cu alcoolismul

Persoanele care au anumite mutaţii ale genei GABRA2 întâmpină un risc crescut de a suferi din cauza alcoolismului, conform unui nou studiu realizat la Universitatea din Michigan, conform HealthDay News.

Atunci când sunt supuşi unor stimuli care le provoacă stres, persoanele cu mutaţii ale genei GABRA2 au tendinţa de a reacţiona impulsiv, fapt ce poate duce la apariţia şi evoluţia unor probleme legate de consumul de alcool, explică coordonatoarea studiului, Sandra Villafuerte, cercetător la Molecular and Behavioral Neuroscience Institute din cadrul University of Michigan.

Cercetătorii americani au examinat 449 de subiecţi voluntari, proveniţi din 179 de familii, printre care şi 129 de familii în care cel puţin un membru a fost diagnosticat drept alcoolic.

Oamenii de ştiinţă au apelat şi la un scaner cu rezonanţă magnetică pentru a înregistra schimbările în fluxul sanguin către creier la 44 de tineri adulţi proveniţi din aceste familii, în timp ce aceştia anticipau pierderea sau câştigarea unor sume de bani.

Prin aceste metode cercetătorii au putut observa felul în care mutaţiile genei GABRA2 afectează răspunsul creierului la diferite situaţii.

Analizele RMN au indicat faptul că persoanele care aveau mutaţii ale genei GABRA2 asociate cu alcoolismul, înregistrau şi o activitate cerebrală intensă în zona creierului denumită insula, atunci când anticipau pierderea sau câştigarea unor bani. Alte studii au identificat existenţa unei legături între insula şi dependenţa de diverse substanţe.

Factorii genetici de risc pentru alcoolism nu acţionează singuri, iar o persoană care are aceste mutaţii genetice nu înseamnă automat că suferă de alcoolism, mai asigură cercetătorii americani.