/O doza mai mare de vitamina D poate ajuta persoanele in varsta sa-si protejeze vederea

O doza mai mare de vitamina D poate ajuta persoanele in varsta sa-si protejeze vederea

Vitamina D în doze mai mari ar putea scădea semnificativ riscul dezvoltării principalei cauze a orbirii, au afirmat o serie de cercetători, relevă ediţia de marţi a cotidianului Daily Telegraph.

Un unui studiu efectuat pe femei în vârstă a relevat că persoanele care aveau cel mai ridicat nivel de vitamina D, care se găseşte în peşte şi ouă, precum şi în suplimente alimentare, aveau şanse cu aproximativ 60% mai puţin să se îmbolnăvească de degenerescenţă maculară legată de vârstă (AMD).

Potrivit cercetătorilor, proprietăţile antiinflamatorii ale vitaminei D pot ajuta la prevenirea aceste afecţiuni incurabile, oprind procesul de deteriorare a vederii. Cercetarea indică faptul că administrarea vitaminei D în doze mari, prin alimente sau tablete, mai degrabă decât prin expunerea la soare, poate ajuta la protejarea de AMD.

Totuşi, cercetătorii recomandă ca vârstnicii să consulte medicul înainte de a lua suplimente alimentare. Unele studii au avertizat împotriva administrării unor cantităţi mari de vitamina D, care contribuie de asemenea la reducerea riscului de cancer, deoarece în doze mari se consideră că duce la slăbirea oaselor.

AMD este cauza principală a orbirii în întreaga lume. Nu există nici un tratament pentru această boală cauzată de deteriorarea progresivă a centrului retinei şi tratamentul de diminuare a simptomelor este limitat şi costisitor.

‘De aceea, este important să se identifice factorii de risc al apariţiei bolii sau de prevenire a avansării acesteia’, se arată în articolul apărut în revista Archives of Ophthalmology.

Persoanele cu cea mai mare cantitate de vitamina D, au dobândit-o mai degrabă prin alimente ca laptele, peştele şi margarina decât prin expunerea la soare. Cercetătorii consideră că vitamina D, care are proprietăţi antiinflamatorii, poate opri ‘inflamarea distructivă’ a retinei care duce la AMD.