/Nivelul celulelor canceroase din sange, legat de sansele de supravietuire (studiu)

Nivelul celulelor canceroase din sange, legat de sansele de supravietuire (studiu)

Nivelul celulelor canceroase intrate în circuitul sanguin după ce s-au despins dintr-o tumoare este corelat direct de şansele de supravieţuire ale bolnavilor de cancer de prostată în fază avansată, indică un studiu clinic, ale cărui concluzii ar putea determina modificarea tratamentului aplicat acestor bolnavi, informează AFP.

Una din problemele care obstrucţionează lupta împotriva acestei maladii este identificarea unor indicatori precoce care să arate dacă un tratament poate prelungi viaţa pacinetului, a explicat Dr Howard Scher, şeful serviciului urologie de la Memorial Sloan-Kettering Cancer din New York, autor principal al respectivului studiu.

Acesta a prezentat rezultatul cercetării cu ocazia celei de-a 47-a conferinţe anuale a American Society of Clinical Oncology /ASCO/, cel mai important colocviu mondial de cancerologie, reunit la sfârşitul acestei săptămâni, la Chicago, cu participarea a peste 30.000 de oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai principalelor laboratoare farmaceutice.

Teste clinice efectuat pe 1.195 de bolnavi de cancer de prostată în stadiul 3, COU-AA, care se tratează cu Zytiga, un medicament produs de laboratoarele americane Johnson and Johnson, a demonstrat existenţa unei legături între celulele canceroase din circulaţia sangvină şi dezvoltarea respectivei maladii.

Stabilirea acestor celule ar putea influenţa considerabil dezvoltarea tratamentelor pe viitor, fiind o metodă mult mai eficace şi mai ieftină decât testarea clinică a bolnavilor.

Într-un alt studiu, publicat sâmbătă la aceeaşi conferinţă, un grup specializat în cancer pulmonar, Lung Cancer Mutation Consortium, a stabilit că jumătate dintr-un eşantion de 830 de bolnavi prezentau cel puţin una din cele zece mutaţii genetice aflate la originea acestei maladii. Identificarea acestor mutaţii ar urma să ajute medicul la stabilirea celui mai adecvat tratament.