/Mortalitatea barbatilor de cancer, mai ridicata decat a femeilor

Mortalitatea barbatilor de cancer, mai ridicata decat a femeilor

“Bărbaţii au un risc mai mare de a deceda de cancer decât femeile în majoritatea tipurilor de tumori canceroase”, afirmă un studiu epidemiologic publicat marţi în revista americană specializată “Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”.

Pentru acest studiu, Dr Michael Cook, cercetător la Institutul Naţional american al Cancerului /NCI/, principalul autor al studiului, şi echipa sa au analizat ratele de supravieţuire cinci ani, în funcţie de sex şi vârstă, în 36 de tipuri diferite de cancer, cu scopul de a constata dacă mortalitatea şi supravieţuirea diferă între bărbaţi şi femei.

Rezultatele arată că cea mai mare diferenţă de mortalitate între cele două sexe apare la cancerul buzei /5,51 bărbaţi mor de el faţă de o femeie/, urmat de cancerul laringelui /5,35 bărbaţi faţă de o femeie/, al hipolaringelui /4,47 bărbaţi pentru o femeie/, al esofagului /4,08 bărbaţi la o femeie/ şi la vezica urinară /3,36 bărbaţi faţă de o femeie/.

Aceeaşi tendinţă se observă la cancerele care prezintă riscurile cele mai ridicate de mortalitate. Astfel cancerul plămânului şi al bronhiilor ucid 2,31 bărbaţi faţă de o femeie care decedează din cauza lor.

Rata de mortalitate pentru cancerul colono-rectal este de 1,42 bărbat faţă de o femeie, pentru cancerul pancreasului – 1,37:1, pentru leucemie – 1,75: 1, pentru cancerul ficatului 2,23 bărbaţi faţă de o femeie.

În analiza comparativă a şanselor de supravieţuire între bărbaţi şi femei, aceşti cercetători şi-au potrivit datele în funcţie de vârstă, anul de diagnosticare şi avansarea tumorii.

Potrivit autorilor, este dificil de precizat o cauză particulară care să explice aceste diferenţe între bărbaţi şi femei.

“Dacă vom putea identifica principalul factor responsabil de această diferenţă în mortalitatea de cancer între bărbaţi şi femei, atunci vom putea lua măsuri preventive care să permită reducerea impactului acestei maladii asupra celor două sexe”, subliniază Dr Cook.