/Mişcarea 30 de minute pe zi scade considerabil riscul de cancer la sân

Mişcarea 30 de minute pe zi scade considerabil riscul de cancer la sân

Benefică pentru sănătate în general, activitatea fizică se dovedeşte deosebit de eficientă împotriva cancerului la sân, s-a comunicat la o conferinţă europeană organizată marţi şi menţionată de La Libre Belgique. Dacă femeile ar face mişcare 30 de minute pe zi, ar putea fi evitate multe asemenea îmbolnăviri.
Nu este vorba de practicarea intensivă a vreunui sport. ‘Orice este binevenit: mersul pe jos, pe bicicletă sau activitatea în gospodărie. Este suficientă mişcarea pentru obţinerea unui efect benefic în ceea ce priveşte prevenirea, sportul fiind doar o parte a activităţii fizice’, arată Martine Duclos de la Institutul francez naţional de sănătate şi cercetare medicală.

Efectele activităţii fizice se observă atât în privinţa prevenirii, cât şi în ceea ce priveşte recidivele cancerului. Făcând mişcare cel puţin 30 de minute cinci zile pe săptămână, riscul de recidivă scade cu 34% la femeile care au fost deja tratate de cancer la sân.

‘Alimentaţia echilibrată şi activitatea fizică regulată constituie cei doi factori câştigători. S-ar putea reduce astfel între un sfert şi o treime din cancere, 30% reprezentând cazurile de cancer la sân. Numai schimbând modul de viaţă s-ar putea evita anual în Europa 1,2 milioane de cazuri de cancer la sân’, încheie Martine Duclos. AGERPRES