/Gene din alge ofera noi sperante pentru nevazatori

Gene din alge ofera noi sperante pentru nevazatori

Nevăzătorii şi-ar putea recupera vederea cu ajutorul unei gene sensibile la lumină descoperită în nişte alge, conform unui nou studiu, transmite The Telegraph.

Cercetători de la University of Southern California susţin că ar putea înlocui celulele distruse ale retinei cu nişte celule fotosensibile similare descoperite în alge. Această procedură a fost aplicată pe cobai cu rezultate excelente, iar conform oamenilor de ştiinţă, testarea pe voluntari umani va începe într-un interval de timp de doi ani.

“Ideea este de a obţine un tratament pentru cecitate”, susţine Alan Horsager, coordonatorul acestui studiu. Această dizabilitate afectează peste 1 milion de persoane doar în Marea Britanie.

Retina este centrul în care celulele nervoase transformă lumina în semnale electrice şi chimice care sunt apoi transmise spre creier prin intermediul nervului optic. Dacă retina este bolnavă, procesul de transformare nu mai are loc şi întregul aparat ocular devine inutil.

Algele sunt nişte organisme sensibile la lumină, ele fiind nevoite să caute în permanenţă surse de lumină pentru a putea realiza procesul de fotosinteză. Celulele fotosensibile ale algelor ar putea înlocui celulele distruse sau bolnave din retina pacienţilor.

Metoda prin care se poate realiza acest proces de înlocuire este injectarea directă a genei individualizate de la aceste alge, în retina pacienţilor.

Primele teste au demonstrat că şoarecii orbi au putut vedea din nou lumina după un astfel de tratament, iar efectele sale par permanente.