/Fumatul si pastila contraceptiva, un amestec ucigator

Fumatul si pastila contraceptiva, un amestec ucigator

De la vârsta de 35 de ani, femeile care fumează trebuie să se gândească la o alternativă pentru pastila contraceptivă. Fumatul şi pastila de contracepţie determină un risc crescut de boli cardiovasculare după 30 de ani, scrie 20minutes.ch.
Numărul de infarcturi la femeile sub 50 de ani a crescut de la 3,7% în 1995 la 11,6% în 2011. Subliniată la Congresul Societăţii europene de cardiologie de săptămâna trecută, creşterea se datorează în principal amestecului de ţigări şi pastile contraceptive, arată cardiologii.

După vârsta de 30 de ani, femeile prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral. ‘Sunt cunoscute contraindicaţiile la femeile de peste 35 de ani, cum ar fi fumatul, şi de aceea nu prescriem pastile estroprogestative în acest caz’, spune dr Adeline Quach de la asociaţia de planning familial Profa.

Împătimiţii de fumat pot opta pentru mijloacele de contracepţie progestative sau utiliza prezervative. ‘Inelul vaginal sau plasturele contraceptiv nu sunt recomandate pentru că şi ele răspândesc estrogeni, spune doctoriţa. Legarea trompelor şi vasectomia sunt proceduri definitive, iar calendarul zilelor de fertilitate nu este întotdeauna eficient’.