/Flora intestinala ar putea fi implicata in bolile cardiace

Flora intestinala ar putea fi implicata in bolile cardiace

Un nou studiu publicat în cursul acestei săptămâni în revista Nature pune în evidenţă o legătură între capacitatea florei intestinale de la metaboliza lecitina şi sensibilitatea la bolile cardiace. În studiu se face referire la o posibilă influenţă a lecitinei asupra predispoziţiei de a face boli cardiovasculare, scrie site-ul maxisciences.com

Lecitina, produsă natural de ficat, este metabolizată de flora intestinală. Ea se găseşte în numeroase alimente, precum carnea, ouăle sau suplimentele alimentare. Potrivit cercetătorilor de la clinica Cleveland, concentraţii mari din cei trei metaboliţi ai lecitinei ar determina un risc crescut de dezvoltare a unor boli cardiovasculare la om.

Principalul autor al studiului, Stanley Hazen, precizează: ‘Atunci când două persoane au acelaşi regim alimentar, dar numai una dezvoltă o boală de inimă, credem că această maladie cardiacă apare din cauza diferenţelor genetice, dar cercetările noastre au demonstrat că este doar o parte a ecuaţiei. În realitate, diferenţele de metabolism ale microbiotei de la o persoană la alta par a avea un efect important asupra cauzei apariţiei unei boli de inimă.’

Studiul a pus în evidenţă şi un alt lucru îngrijorător: rolul colinei care, după ce este metabolizată de bacteriile din tubul digestiv, ar avea un rol important în formarea plăcii de aterom, ce poate duce la accidente cardiace. Stanley Hazen avertizează: ‘Se adaugă tot mai multă colonă în multivitamine – chiar şi în cele care se vând pentru copii.’

Studiul îşi propune să sensibilizeze opinia publică şi să facă autorităţile sanitare să controleze îndeaproape cantitatea de lecitină din alimente, pentru ca aceasta să nu prezinte risc pentru sănătatea consumatorilor.