/Esecul unui vaccin experimental impotriva diabetului de tip 1

Esecul unui vaccin experimental impotriva diabetului de tip 1

Un vaccin experimental împotriva diabetului de tip 1 nu şi-a atins obiectivul fixat în a doua etapă a testelor clinice de validare, potrivit unui studiu publicat luni în revista medicală britanică The Lancet şi menţionat de AFP.

Vaccinul avea ca scop protejarea celulelor beta ale pancreasului, care produc insulina, împotriva atacurilor autodistrugătoare ale sistemului imunitar, pentru a încetini avansarea bolii.

Diabetul de tip 1, în creştere în lume, este forma cel mai puţin răspândită a bolii, reprezentând circa 10% din cazurile de diabet.

Testul s-a desfăşurat pe 145 pacienţi, cu vârste cuprinse între 3 şi 45 de ani, din Canada şi Statele Unite, la care boala fusese diagnosticată în ultimele trei luni. Vaccinul injectabil cuprindea o enzimă, glutamic acid decarboxilază (GAD), împotriva căreia, în această formă de diabet, organismul produce anticorpi (autoanticorpi GAD). Dar boala a avansat la fel la pacienţii vaccinaţi şi la cei care au primit un placebo, arată studiul.

În ciuda acestui eşec, autorii studiului consideră că cercetările trebuie continuate pentru a vedea dacă această formulă de vaccin ar putea fi eficientă dacă este administrată mai devreme sau dacă este inclusă într-o combinaţie terapeutică.

În lume există aproape 350 milioane de diabetici, de două ori mai mulţi decât în 1980 , potrivit unui studiu realizat recent de Imperial College din Londra şi Universitatea americană Harvard. Diabetul, caracterizat printr-un nivel anormal de zahăr în sânge, favorizează bolile cardiovasculare (infarctul), precum şi afecţiunile renale şi oculare. În fiecare an mor în lume circa trei milioane de oameni ca urmare a acestei boli.