/Depresia va fi depistata printr-un simplu test de sange

Depresia va fi depistata printr-un simplu test de sange

O echipă de cercetători de la Universitatea Keio din Tokyo a realizat un test care indică gradul de depresie prin măsurarea concentraţiei de acid fosforic din sânge, informează The Telegraph.

Noul test ar putea contribui la depistarea precoce a nivelului depresiei la un control medical de rutină, rezultatele fiind date în câteva minute, arată studiul cercetătorilor, realizat de Human Metabolome Technologies (HMT).

Legătura dintre nivelul acidului fosforic şi depresie a fost confirmată într-un studiu anterior, desfăşurat de aceeaşi firmă pe 66 de persoane, dintre care 31 diagnosticate cu depresie. Cercetarea a arătat că pacienţii cu depresie aveau o concentraţie mai scăzută de ceea ce se numeşte fosfat etanolamină, rata de succes în diagnosticarea bolii fiind de 82%.

Prin comparaţie, testele anterioare de sânge pentru diagnosticarea depresiei, dezvoltate anterior, implică o perioadă mai lungă până la aflarea rezultatului – se face şi analiza ADN a globulelor albe.

Dr Yoshiaki Ohashi, din conducerea HMT, a declarat cotidianului The Telegraph: ‘Rezultatele cercetării noastre vor permite depistarea mai uşoară a pacienţilor depresivi. Credem că un astfel de test va duce la diagnosticarea eficientă a bolii în primul stadiu.’ În funcţie de testele clinice şi avizele de la ministerul sănătăţii, compania speră ca testul de sânge pentru diagnosticarea depresiei să fie comercializat în următorii doi ani.