/Crizele cardiace, mai grave dimineata decat seara (studiu)

Crizele cardiace, mai grave dimineata decat seara (studiu)

Când infarctul se produce dimineaţa, leziunile cardiace sunt mai întinse decât în cazul în care criza cardiacă are loc seara, este concluzia cercetătorilor spanioli care au realizat un studiu. Rezultatele acestuia sunt publicate în revista de specialitate ‘Heart’ şi citate de site-ul passionsante.be.

Potrivit autorilor studiului, explicaţia ar fi că ceasul biologic intervine în procesul de vascularizare şi reglare a ritmului cardiac. Prin urmare, impactul unei crize cardiace nu este acelaşi, ci diferă în funcţie de momentul zilei în care apare criza. Datorită acestei descoperiri, cercetătorii speră să contribuie la întărirea eficienţei tratamentelor.

Pentru a evalua amploarea efectelor asupra inimii, ei au măsurat ponderea unei enzime – revelatoare pentru gravitatea infarctului – în circulaţia sanguină la circa 800 de pacienţi care făcuseră infarct. S-a dovedit că persoanele cele mai afectate au fost cele care au avut criza cardiacă între orele şase dimineaţa şi prânz, ponderea enzimei fiind cu 21% mai mare decât la cele care au fost victime ale crizei între orele 18 şi miezul nopţii, încheie passionsante.be.