/Copiii care manifestă o opoziţie puternică şi lipsă de atenţie sunt mai expuşi consumului de tutun şi canabis

Copiii care manifestă o opoziţie puternică şi lipsă de atenţie sunt mai expuşi consumului de tutun şi canabis

Două elemente care anunţă un risc crescut de dependenţă faţă de tutun şi canabis sunt opoziţia puternică manifestată de copii şi lipsa lor de atenţie, arată cercetători de la Universitatea din Montreal, citaţi de passionsante.be.
Ei au făcut această constatate după ce au observat, timp de 15 ani, circa 2.000 de copii (fete şi băieţi). Între şase şi 12 ani au fost evaluaţi periodic de mamele şi învăţătorii lor. O analiză a dependenţelor a intervenit când foştii copii au împlinit 21 de ani: 30% erau fumători, 13% beau prea mult alcool (fără a fi vorba de alcoolism), 9% consumau canabis şi 2%, cocaină.

Au fost puse în evidenţă două corelaţii majore, legate de comportamentul din copilărie. Unul a fost opoziţia la tot ce li se spunea sau la ce trebuia să facă, cel mai evident indice al viitoarei dependenţe. Opoziţia comportamentală se manifestă prin iritabilitate, furie, neascultare, refuzul de a împărţi lucrurile cu altcineva (rechizitele şcolare, de exemplu), tendinţa de a-i învinovăţi pe alţii, atitudini ancorate în personalitate şi nu cu caracter punctual.

Faţă de cei care nu sunt aşa, copiii cu puternică opoziţie comportamentală prezintă un risc cu 40% mai mare să fie dependenţi de tutun, de două ori mai mare în privinţa consumului de canabis şi de trei ori în ceea ce priveşte cocaina.

Copiii care manifestă o evidentă lipsă de atenţie au o probabilitate cu 70% mai mare să devină dependenţi de tutun (de altfel, gradul de neatenţie anunţă intensitatea viitoarei dependenţe). Cercetătorii avansează o ipoteză în acest sens: ţigara ar fi percepută ca un mijloc de compensare a deficitului de atenţie, permiţând o mai bună concentrare.

‘Rezultatele studiului nostru sugerează că prevenirea sau tratarea simptomelor de neatenţie şi opoziţie la copii pot reduce riscul de fumat şi toxicomanie la vârsta adultă’, arată cercetătorii.

Lucrările lor sunt publicate în revista ‘Molecular Psychiatry’.AGERPRES