/Consumul regulat de iaurt protejeaza dintii copiilor de carii

Consumul regulat de iaurt protejeaza dintii copiilor de carii

Consumul regulat de iaurt poate reduce riscul cariilor dentare la copii, consideră oamenii de ştiinţă. Astfel, copiii care au consumat produse lactate de cel puţin patru ori pe săptămână s-au plâns de probleme cu dinţii cu 22% mai puţin decât cei care au procedat în mod similar doar o dată pe săptămână, potrivit unui studiu al unor cercetători japonezi, citaţi de Tha Daily Mail.

O echipă de experţi de la universităţile Tokyo şi Fukuoka şi-au extins investigaţiile asupra unui eşantion de peste 2.000 de copii în vârstă de trei ani. Ei i-au intervievat şi pe părinţii acestora, cu scopul de a afla ce mănâncă de obicei micuţii. Apoi, medicii stomatologi au evaluat starea dentară a copiilor participanţi la studiu. Rezultatele au arătat o legătură clară între consumul de iaurt şi o prevalenţă mai mică a cariilor, potrivit oamenilor de ştiinţă japonezi.

În acelaşi timp, alte produse similare, cum ar fi untul, brânza şi laptele nu au avut niciun rol în starea dinţilor. Cercetătorii niponi sugerează că acest lucru se datorează tipului de proteine care se găseşte doar în iaurt, capabil să protejeze smalţul dentar la expunerea de acizi dăunători.

Acest studiu vine să confirme rezultatele unui experiment realizat anterior de o echipă de experţi din Australia, care a ajuns o concluzie similară.

În acelaşi timp, stomatologi din Marea Britanie avertizează că unele iarturi, în special cele cu fructe, conţin zahăr, iar consumul lor favorizează apariţia cariilor atât la copii, cât şi la adulţi.