/Consumul de crack, o problema de sanatate publica in 64 la suta dintre orasele braziliene (studiu)

Consumul de crack, o problema de sanatate publica in 64 la suta dintre orasele braziliene (studiu)

Consumul de crack, un derivat mai ieftin al cocainei cu efecte devastatoare, a devenit o calamitate în majoritatea oraşelor braziliene şi pune presiune asupra sistemelor de sănătate publice, se arată într-un studiu dat publicităţii sâmbătă şi citat de AFP.
Ancheta Confederaţiei Naţionale a Municipalităţilor (CNM), realizată în 4.400 din cele 5.563 de oraşe ale ţării prin intermediul unui chestionar, arată că pentru 64% dintre oraşe, circulaţia crack-ului şi a altor droguri a devenit o problemă gravă pentru sistemele de sănătate. În plus, 58,5% dintre aceste municipalităţi au declarat că a crescut şi numărul actelor de violenţă din cauza crack-ului. ‘Situaţia este foarte gravă’, a declarat preşedintele CNM, Paulo Ziulkoski, cotidianului O Globo.


Studiul, care va fi difuzat oficial luni, va contribui la prezentarea dimensiunii reale a problemei, precum şi gravitatea acesteia. ‘Dorim să încurajăm politicile de luptă împotriva crack-ului’, a adăugat Ziulkoski, în opinia căruia una dintre principalele probleme detectate în studiu o reprezintă creşterea violenţei, prin creşterea numărului de elevi care vin înarmaţi la şcoală.
O altă preocupare a oficialităţilor braziliene este lipsa de structuri în care să fie primiţi consumatorii de droguri, precum şi lipsa de prevenţie, tratament şi a capacităţii de reinserţie socială. Ziulkoski a acuzat guvernul central şi executivele federale că lasă gestionarea acestei probleme doar în seama primăriilor. ‘Guvernul păcătuieşte prin omisiune. Auzim discursuri frumoase, însă lipsesc faptele’ pentru a combate crack-ul, a mai spus Ziulkoski.