/Cine bea mai multa cafea o face si din cauza…ADN-ului

Cine bea mai multa cafea o face si din cauza…ADN-ului

Deşi poate părea greu de crezut, doctorul Neil Capioraso de la National Cancer Institute (Statele Unite) afirmă că persoanele care au două versiuni diferite ale genelor CYP1A2 şi AHR consumă mai multă cafea decât ceilalţi, arată publicaţia franceză Le Point.

Studiul său, ale cărui rezultate au apărut în revista PloS Genetics, s-a desfăşurat pe 47.000 americani de circa 50 de ani. Cei care aveau versiunea ‘mare consumatoare’ a genei CYP1A2 beau cu 40 g mai multă cafea decât ceilalţi. Această cantitate corespunde conţinutului unei treimi de ceaşcă de cafea. La prima vedere nu pare prea mult, dar Caporaso subliniază efectul combinat al celor două gene. A doua genă, AHR, ar controla gena CYP1A2.

Până în prezent, multe gene au fost asociate cu diferite boli, dar foarte puţine cu substanţe care fac parte din alimentaţie. Cercetătorul susţine că descoperirea lui este esenţială, deoarece cafeina este, de departe, substanţa cu efecte psihotrope cea mai consumată de americani: nouă adulţi din zece o beau în diferite produse lichide (cafea, cola, etc.) sau sub formă solidă. Se poate considera că este un drog uşor pentru că, dacă i se interzice cafeaua cuiva care bea două ceşti pe zi, rezultatul se vede imediat.

Cunoaşterea rolului acestor două gene va permite studierea mai aprofundată a efectelor cafeinei asupra organismului: somn, anxietate, performanţe sportive. Caporaso speră că se va înţelege mai bine şi de ce cafeaua nu are acelaşi efect asupra tuturor şi ce consecinţe poate avea asupra diabetului şi bolilor cardiace.

Amatorii de cafea trebuie să ştie că doza zilnică maximă recomandată este de circa 75 mg pentru un copil de 30 kg, 300 mg (cam trei ceşti de cafea) pentru femei şi 400 mg pentru bărbaţi, dacă sunt sănătoşi. Articolul mai dă şi concentraţia de cafeină existentă în unele produse, pe litru: Pepsi Max – 166,5 mg, Pepsi light – 108 mg, Coca-Cola – 102 mg, Ice Tea – 34 mg.

Drept avertisment, se aminteşte că Balzac a murit la 51 de ani, una din cauze fiind consumul excesiv de cafea: scriitorul francez bea în jur de 30 de ceşti pe zi.