/Cercetatorii spanioli au creat un model matematic pentru a anticipa cresterea tumorilor

Cercetatorii spanioli au creat un model matematic pentru a anticipa cresterea tumorilor

Cercetătorii spanioli au pus la punct un model matematic care poate anticipa evoluţia unei tumori aflate într-o fază nevascularizată sau într-una vascularizată, descoperire care va face ca tratamentele aplicate să fie mai eficiente, transmite marţi EFE.

Studiul, publicat în revista Journal of Computational Physics, a fost realizat de profesoarele de Informatică şi Analiză Numerică de la Universitatea din Cordoba, Carmen Calzada şi Mercedes Marin, în colaborare cu Enrique Fernandez-Cara şi Gema Camacho, de la Universitatea din Sevilia.

Noua metodă permite aflarea ritmului de creştere pe care îl va avea o tumoare în faza nevascularizată, adică cea în care singurii nutrienţi care ajung în celulele tumorale provin din ţesuturile învecinate. De asemenea, este analizată şi faza vascularizată a tumorii – când s-a creat deja o reţea de vase capilare care ajung la tumoare, furnizându-i o mare cantitate de nutrienţi şi ajutând-o să crească rapid.

Echipa de cercetători a creat acest model matematic folosindu-se de tehnicile numerice bazate pe metode de ansamblu şi domenii fictive, utilizate de mai mult timp pentru rezolvarea altor tipuri de probleme, cum ar fi de exemplu sedimentarea particulelor într-un fluid, a informat Universitatea din Cordoba într-un comunicat.

Cu toate că studiul se află încă într-o fază preliminară, cercetătorii lucrează deja la procesul de introducere în model a variabilelor şi a relaţiilor matematice care simulează administrarea unei terapii.