/Celule ale unor persoane centenare si-au recapatat tineretea

Celule ale unor persoane centenare si-au recapatat tineretea

Cercetători francezi au reuşit să redea tinereţea unor celule provenite de la donatori de peste 100 de ani, reprogramându-le în stadiul de celule stem şi demonstrând astfel că procesul de îmbătrânire este reversibil, scrie AFP.

Cercetările despre posibilitatea ştergerii urmelor de îmbătrânire a celulelor, publicate în revista de specialitate ‘Genes & Development’ din 1 noiembrie, marchează o nouă etapă în medicina regenerativă de corectare a unei patologii, arată Jean-Marc Lemaitre de la Institutul de genomică funcţională (Universitatea din Montpellier), şeful lucrărilor.

Un alt câştig este o mai bună înţelegere a îmbătrânirii şi corectarea aspectelor patologice, potrivit cercetătorului menţionat.

Celule bătrâne au fost reprogramate in vitro ca să devină celule stem pluripotente, redevenind astfel tinere şi dobândind trăsăturile caracteristice celulelor stem embrionare. Ele se pot diferenţia din nou în celule de toate tipurile (neuroni, celule ale inimii, ale pielii, ficatului, etc.), după cura de ‘întinerire’ realizată minuţios de cercetători.

Încă din 2007 oamenii de ştiinţă au arătat că celulele umane adulte se puteau transforma în celule stem pluripotente, ale căror proprietăţi sunt similare cu cele ale celulelor stem embrionare. Prin această reprogramare plecând de la celule adulte se evită criticile la adresa folosirii de celule stem embrionare. Până acum însă, reprogramarea celulelor adulte se lovea de o limită, cea a bătrâneţii, punctul final al îmbătrânirii celulare. Echipa lui Jean-Marc Lemaitre a trecut acum de această limită.

Cercetătorii au multiplicat mai întâi celule ale pielii (fibroblaste) de la un donator de 74 de ani, în jurul acestei vârste încetând proliferarea celulelor. Au procedat apoi la reprogramarea in vitro a acestor celule. Graţie unui nou amestec de şase ingrediente, celulele bătrâne reprogramate au căpătat caracteristicile celulelor stem pluripotente de tip embrionar, nepăstrând nicio urmă a îmbătrânirii anterioare.

‘Mărcile de vârstă din celule au fost şterse, iar celulele stem pluripotente pe care le-am obţinut pot produce celule funcţionale, de toate tipurile, cu o capacitate de proliferare şi o longevitate crescute’, explică Jean-Marc Lemaitre.

Cercetătorii au testat apoi amestecul de şase ingrediente pe celule mai bătrâne de 92, 94, 96, până la 101 ani, cu mare succes, inclusiv în privinţa persoanelor centenare. ‘Vârsta celulelor nu este deloc o barieră pentru reprogramare’, spune cercetătorul.

Aceste cercetări deschid calea utilizării viitoare a celulelor reprogramate ca sursă ideală de celule adulte, tolerate de sistemul imunitar, pentru repararea organelor sau a ţesuturilor la pacienţii vârstnici, încheie omul de ştiinţă.