/Cel puţin 103 milioane de americani îşi datorează viaţa apariţiei vaccinurilor

Cel puţin 103 milioane de americani îşi datorează viaţa apariţiei vaccinurilor

Apariţia vaccinurilor reprezintă fără îndoială unul dintre cei mai importanţi paşi înainte din istoria medicinei, reducând masiv incidenţa poliomielitei şi aproape eradicând variola. Conform unei analize a ratei de propagare a bolilor infecţioase în cadrul populaţiei americane din 1888 şi până în prezent, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că introducerea vaccinării a salvat cel puţin 103,1 milioane de copii începând cu anul 1924, informează site-ul theverge.com. Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei New England Journal of Medicine.

Studiul se concentrează asupra incidenţei în societatea americană a şapte maladii care pot fi prevenite prin vaccinări: poliomielita, rujeola, rubeola, oreionul, hepatita A, difteria şi tusea convulsivă şi apoi a urmărit variaţiile numărului de cazuri de îmbolnăviri după introducerea vaccinurilor corespunzătoare.

Concluzia studiului este că introducerea vaccinurilor a dus la o scădere cu 95% a cazurilor probabile de îmbolnăviri.

În pofida eficienţei demonstrate a campaniilor de vaccinări, în SUA există încă o minoritate care se manifestă împotriva vaccinării copiilor sau a adulţilor de teama unor posibile alte efecte negative pe care vaccinurile le-ar avea asupra organismului. După cum se precizează în acest studiu, “rata raportată a refuzului de vaccinare este în creştere”, ceea ce reprezintă un serios motiv de îngrijorare din perspectiva sănătăţii publice.AGERPRES/(AS – editor: Codruţ Bălu)

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU