/Cancerul la san: Celulele adipoase pot modifica celulele canceroase, facandu-le mai agresive (studiu)

Cancerul la san: Celulele adipoase pot modifica celulele canceroase, facandu-le mai agresive (studiu)

Celulele adipoase ar putea modifica celulele canceroase ale sânului, făcându-le mai agresive, arată un nou studiu, care urmează să fie prezentat în cursul acestei săptămâni la congresul Asociaţiei americane de cancerologie, scrie site-ul maxisciences.com.

Creşterea în greutate ar putea fi la originea recidivei cancerului la sân, potrivit studiului menţionat. Astfel, conform rezultatelor acestuia, când o pacientă se îngraşă cu 10% din greutatea ei, riscul de recidivă a cancerului de sân poate creşte cu 14% faţă de femeile a căror greutate nu se schimbă. Este vina celulelor adipoase, numite adipocite, care favorizează răspândirea celulelor canceroase, scrie Sciences et Avenir.

Doi cercetători de la Universitatea din Toulouse au cultivat celule de cancer de sân şi adipocite. Au observat că adipocitele secretă multe proteine care, când intră în contact cu celulele canceroase de la sân, interacţionează cu ele, favorizând astfel răspândirea lor. Coabitarea acestor celule ar duce astfel la creşterea agresivităţii celulelor canceroase.

În plus, după un experiment efectuat pe şoareci, cercetătorii au mai constatat că asocierea celulelor canceroase cu cele adipoase duce la apariţia metastazelor. Oamenii de ştiinţă trebuie să mai studieze mecanismele prin care celulele de grăsime le fac pe cele canceroase mai agresive. Interleuchina 6, proteină inflamatoare secretată de adipocite, ar putea juca un rol important în acest proces, încheie site-ul maxisciences.com.