/Cafeaua consumata in cantitati mari scade riscul de depresie (studiu)

Cafeaua consumata in cantitati mari scade riscul de depresie (studiu)

Într-un studiu menţionat de BBC, cercetătorii au observat că femeile care consumă cel puţin patru ceşti de cafea pe zi riscă mai puţin să fie depresive. Însă mecanismul prin care acţionează cafeaua rămâne deocamdată necunoscut, scrie maxisciences.com.
Cafeaua este cunoscută ca mijloc sigur de combatere a oboselii, dar cercetătorii de la universitatea Harvard (Statele Unite) au descoperit şi un alt efect, necunoscut până acum. Băutura, extrem de apreciată, ar acţiona şi asupra depresiei, îndeosebi la femei. Până să ajungă la această concluzie, oamenii de ştiinţă au observat peste 50.000 de femei timp de zece ani în privinţa consumului de cafea şi a riscului de depresie.

În final, 2.600 de participante au dezvoltat depresii, majoritatea dintre ele consumând puţină cafea sau deloc. Potrivit calculelor, ‘femeile care consumă patru ceşti de cafea sau mai mult prezintă un risc cu 20% mai mic să facă depresii’, afirmă cercetătorii în studiul lor.

Motivele acestui efect nu sunt foarte clare; cafeina din cafea influenţează chimia cerebrală, sunt de părere autorii, ţinând seama şi de faptul că o cafea fără cafeină nu are acelaşi efect. Cafeina are ‘efecte psiho-stimulatoare bine cunoscute, inclusiv asupra senzaţiei de bine şi de energie’, spun cercetătorii, adăugând însă că este prea devreme să recomande femeilor mai multă cafea ca să se simtă bine. ‘Prea multă cafea poate spori şi anxietatea’, se mai spune în articol.

Aceste cercetări susţin constatarea că rata sinuciderilor este mai mică în rândul consumatorilor de cafea, scrie Le Monde. ‘Cafeina este cunoscută pentru faptul că afectează eliberarea mai multor neurotransmiţători, printre care dopamina şi serotonina, implicate în reglementarea stării de bine şi în depresie’, arată Alberto Ascherio, profesor ed epidemiologie şi nutriţie la Harvard School of Public Health din Boston. Sunt însă efecte pe timp scurt ‘şi nu ştim cu adevărat de ce cafeaua poate reduce starea de depresie’, precizează el. În orice caz, ‘cum cafeina are efect antidepresiv, am putea găsi compuşi cu efect încă şi mai puternic împotriva depresiei’, adaugă omul de ştiinţă citat de maxisciences.com.