/Brânza roquefort ar putea fi secretul longevităţii francezilor

Brânza roquefort ar putea fi secretul longevităţii francezilor

Cercetători britanici au descoperit că brânza roquefort, cunoscută pentru vinişoarele ei verzi-albăstrui, are proprietăţi anti-inflamatoare, factor care ar putea explica, în parte, longevitatea francezilor, relatează maxisciences.com.
Cu o speranţă de viaţă de 84,80 ani, femeile din Franţa sunt cele mai longevive din Europa. Fenomenul a pus probleme unui număr mare de cercetători, îndeosebi britanici. Ceea ce ei numesc ‘paradoxul francez’ se referă la aparenta contradicţie care există, potrivit lor, între felul de a mânca al francezilor şi sănătatea lor.

În Marea Britanie se consideră că francezii au o alimentaţie bogată în grăsimi – brânză, mezeluri – şi băuturi alcoolice. Numai că sănătatea globală a populaţiei este relativ bună, înregistrându-se, de exemplu, o rată mult mai mică de infarcturilor decât în alte ţări. În Marea Britanie, speranţa de viaţă medie a femeilor este de 81,30 ani. Cercetătorii de la o societate de biotehnologie din Cambridge cred că au găsit explicaţia: brânza roquefort.

Într-un studiu intitulat ‘Să fie brânza piesa care lipsea din puzzle-ul paradoxului francez?’, cercetătorii arată că au aflat că brânza roquefort are proprietăţi anti-inflamatoare. Ei au analizat proprietăţile brânzei şi au constatat că, cu cât ea este mai ‘maturată’, cu atât efectul anti-inflamator este mai intens. Eficienţa acestuia se accentuează când are loc într-un mediu acid, cum ar fi peretele stomacului sau suprafaţa pielii.

‘Observaţiile noastre arată că numai consumul de vin roşu nu poate explica paradoxul şi poate alte elemente din alimentaţia tipic franceză ar putea duce la mortalitatea cardiovasculară redusă. Consumul de brânză, îndeosebi al soiurilor cu mucegai, poate contribui la paradoxul francez – lansăm această ipoteză’, afirmă echipa de cercetători ai Lycotec, condusă de dr Ivan Petyaev şi dr Iuri Bashmakov.

‘Brânzeturile mucegăite’, inclusiv brânza roquefort, pot fi mai benefice pentru sănătatea cardiovasculară decât ne-am putea imagina văzând aspectul lor cremos şi gustul sărat, adaugă cercetătorii citaţi de The Telegraph şi al căror studiu a apărut în revista ‘Medical Hypotheses’.

Puşi în faţa unui asemenea potenţial, cercetătorii de la Lycotec se gândesc la o tehnologie care să identifice şi să izoleze elementele care dau aceste proprietăţi. ‘Factorii anti-inflamatori descoperiţi în aceste brânzeturi ar putea fi extraşi şi folosiţi independent sau în produse farmaceutice sau cosmetice’, mai spun ei. AGERPRES