/Băuturile gazoase îi fac pe copii mai agresivi

Băuturile gazoase îi fac pe copii mai agresivi

Consumul abuziv de băuturi gazoase determină tulburări de comportament la copii, încă de la cea mai fragedă vârstă. Studii anterioare constataseră o legătură între acest tip de exces și problemele psihologice ale adolescenților, amintește passionsante.be. Cercetători de la Universitatea Columbia (New York) și-au desfășurat cercetările pe circa 3.000 de copii de cinci ani, recrutați în cadrul unui studiu sociologic mai amplu. Li s-a cerut mamelor să spună care este consumul mediu de băuturi gazoase al copiilor lor și să le evalueze comportamentul.

Din cei 3.000 de copii, 43% beau cel puțin o doză de băutură gazoasă pe zi și 5% — patru sau mai multe. Consumul excesiv — față de copiii care nu beau băuturi gazoase sau beau puțin — dublează înclinația spre comportament agresiv, izolare socială sau tulburări de atenție, arată rezultatele studiului. Legătura a fost stabilită ținându-se seama de o serie de factori (statutul socio-economic al părinților, mediul familial etc.).

Autorii sugerează că ar trebui redus drastic consumul de băuturi gazoase la copiii mici pentru a scădea riscurile de dezvoltare a unor tulburări de comportament, fără a mai vorbi despre luarea în greutate și alte consecințe nefaste pentru sănătate. AGERPRES (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Tudor Martalogu)