/Băuturile energizante atacă smalţul dinţilor

Băuturile energizante atacă smalţul dinţilor

Băuturile energizante, de mare succes în rândul tinerilor, atacă grav smalţul dinţilor. Nu este prima dată că se lansează o astfel de avertizare, efectele negative ale băuturilor energizante asupra sănătăţii buco-dentare fiind identificate de câţiva ani, scrie passionsante.be.
O experienţă edificatoare arată cât este de mare riscul. Cercetători americani, care publică rezultatele studiului în revista ‘General Dentistry’, au aşezat timp de 15 minute eşantioane de smalţ dentar uman în ‘eprubete’ cu băuturi energizante din comerţ şi apoi, timp de două ore, în salivă artificială. Operaţiunea s-a repetat de patru ori pe zi, timp de o săptămână.

S-a constatat atacarea severă a smalţului, cu risc crescut de carii. Zahărul din aceste băuturi nu a fost luat în considerare în procesul analizat: vinovat este nivelul acidităţii.

Cercetătorii recomandă reducerea sau chiar eliminarea din alimentaţie a acestor băuturi. În cazul în care se beau totuşi băuturi energizante, consumatorii trebuie să aştepte cel puţin o oră înainte să se spele pe dinţi, pentru ca periajul să nu accentueze acţiunea corozivă a acidului. Se mai recomandă clătirea gurii cu apă după consumul de băuturi energizante ca mijloc potrivit pentru restabilirea unui nivel acceptabil al acidităţii, încheie passionsante.be.AGERPRES