/Bacterii intestinale, legate de malnutriţia infantilă în Africa

Bacterii intestinale, legate de malnutriţia infantilă în Africa

O alimentaţie insuficientă sau mediocră nu este singura cauză a malnutriţiei infantile în Africa Subsahariană, unele bacterii intestinale pot provoca, de asemenea, această problemă, potrivit unor cercetători americani al căror studiu a fost publicat miercuri, relatează AFP. Aceste cercetări au fost întreprinse timp de trei ani în Malawi pe 377 perechi de gemeni de la naşterea lor, precum şi în paralel pe şoareci în laborator.  Cercetările arată cum o disfuncţionalitate a florei intestinale la aceşti copii, combinată cu o proastă alimentaţie, declanşează o formă de malnutriţie denumită kwashiorkor.

”Hrănirea acestor copii cu alimente bogate în calorii şi nutrienţi n-a avut decât un efect benefic temporar asupra florei lor intestinale care n-a fost suficientă pentru a face să dispară total disfuncţionalitatea”, a explicat Jefrrey Gordon, de la Facultatea de medicină a Universităţii Sawhington din St. Louis, principalul autor al studiului apărut în revista americană Science. ”Rezultatele noastre fac să se creadă că trebuie să recurgem la noi demersuri pentru a repara flora intestinală a acestor copii pentru ca ei să poată fi într-o stare bună de sănătate”, a adăugat Gordon.

Malnutriţia este răspândită în Malawi, dar cercetătorii s-au concentrat pe studierea acestei forme aşa-zise kwashiorkor, ale cărei simptome sunt umflarea abdomenului, leziuni ale ficatului, ulceraţii ale pielii şi pierderea poftei de mâncare.

Pe durata acestui studiu, jumătate din perechile de gemeni au rămas într-o stare bună, în timp ce ceilalţi, una sau două perechi de gemeni, prezentau semne de malnutriţie kwashiorkor. Analiza florei lor intestinale a dezvăluit faptul că la copiii puternic malnutriţi există un profil microbian diferit, chiar dacă el se apropie de cel al copiilor fără semne de malnutriţie. După o întrerupere a acestui regim alimentar terapeutic şi reluarea alimentaţiei tradiţionale a satului, flora lor intestinală a revenit la starea sa anterioară anormală şi metabolismul lor s-a schimbat.

Cercetătorii au fost mult timp uimiţi de faptul că unii copii suferă de malnutriţie şi alţii nu, chiar dacă au avut aceeaşi alimentaţie în aceeaşi familie, ceea ce arată că lipsa hranei nu este singura cauză.

Această descoperire este întărită de studii suplimentare pe şoareci care arată că microbii intestinali la copiii subnutriţi transplantaţi în intestinele acestor animale au provocat o pierdere puternică în greutate şi au alterat metabolismul lor când ei au fost hrăniţi cu alimente similare celor din regimul alimentar din Malawi, adică sărac în vitamine şi minerale.

Cercetările au fost finanţate de Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi Institutul american de sănătate /NIH/.AGERPRES