/Antiestrogenul Aromasin reduce cu 65 la suta riscul de cancer la san (studiu)

Antiestrogenul Aromasin reduce cu 65 la suta riscul de cancer la san (studiu)

Aromasinul, care împiedică producerea de estrogeni, reduce cu 65% riscul de cancer la sân sau de recidivă în rândul femeilor la menopauză, potrivit unui important test clinic ale cărui rezultate promiţătoare au fost publicate în SUA, informează AFP.
“Impactul acestui studiu în sănătatea publică este important dat fiind faptul că 1,3 milioane de femei din întreaga lume sunt diagnosticate anual ca suferind de cancer la sân şi că aproape 500.000 mor”, a subliniat dr. Paul Goss, profesor la Facultatea de medicină de la Harvard şi principalul autor al acestui studiu.
“Rezultatele acestui test clinic de fază 3, cunoscut sub denumirea de MAP.3 (Mammary Prevention Trial.3), arată că Aromasinul (Exemestanum) reprezintă o nouă abordare promiţătoare pentru a împiedica apariţia cancerului la sân la femeile la menopauză care prezintă cel mai mare risc de a fi afectate de această boală”, a adăugat el.


Dr. Paul Goss a prezentat rezultatele acestui test clinic la cea de-a 47-a conferinţă anuală a American Society of Clinical Oncology (ASCO), cel mai important colocviu mondial de cancerologie care are loc în acest sfârşit de săptămână la Chicago.
Studiul MAP.3 este primul care evaluează eficienţa unui inhibitor de aromatază – o enzimă care permite transformarea androgenilor în estrogeni – pentru a preveni cancerul la sân în rândul femeilor la menopauză care sunt sănătoase, dar care prezintă cel puţin un risc de a contracta boala.
Testul clinic a fost efectuat în perioada 2004-2010 în rândul a 4.560 de femei la menopauză din SUA, Canada şi Franţa, care prezentau cel puţin unul din principalele riscuri de cancer la sân sau de recidivă.