/Analiza de sange pentru a afla cat de mult vei trai

Analiza de sange pentru a afla cat de mult vei trai

O nouă analiză de sânge ce poate arăta cât de repede îmbătrâneşte o anumită persoană şi oferă de asemenea şi perspectiva, pentru unii tentantă, de a estima cât mai are de trăit o persoană, va fi lansată în Marea Britanie în cursul acestui an, conform cotidianului the Independent.

Controversata analiză măsoară structurile vitale din vârful cromozomilor unei persoane, structuri denumite telomeri şi care conform oamenilor de ştiinţă reprezintă cei mai importanţi indicatori ai vitezei de îmbătrânire a unui om.

Această analiză va costa 500 de euro şi va putea determina pentru fiecare persoană în parte dacă vârsta ei biologică, măsurată în funcţie de lungimea telomerilor, este mai mare sau mai mică decât vârsta cronologică.

Conform medicilor, analizele pe baza telomerilor vor deveni foarte răspândite în următorii 5 până la 10 ani, însă natura informaţiilor ce pot fi obţinute de aceste analize ridică controverse de ordin etic şi moral.

“Ştim faptul că oamenii care se nasc cu telomeri mai scurţi decât normal, au o durată de viaţă mai scurtă”, a comentat Dr. Maria Blasco de la Centrul Naţional spaniol de Cercetări Oncologice din Madrid, inventatoarea noii analize, adăugând că datele obţinute prin această analiză sunt foarte precise.