/Ai probleme cu somnul? Incearca aceasta „pasta aurie” inainte de culcare si vei adormi mai usor

Ai probleme cu somnul? Incearca aceasta „pasta aurie” inainte de culcare si vei adormi mai usor

Cu totii stim ca mierea poate fi la fel de eficienta in tratarea tusei ca siropurile de tuse farmaceutice, dar studiile au aratat inclusiv faptul ca aceasta poate imbunatati calitatea somnului. Potrivit spuselor Dr. Ron Fessenden, care a cercetat indelung pe blogul sau ipotezele potrivit carora mierea ar imbunatati calitatea somnului, mierea pura contine „un raport ideal de fructoza-glucoza”, ceea ce sprijina functionarea ficatului, un organ vital care lucreaza neincetat chiar si pe perioada somnului nocturn.

Iata mai multe detalii despre modul in care administrarea unei lingurite sau doua de miere pura seara inainte de culcare poate imbunatati somnul.

Mierea induce senzatia de somn in doua moduri
 
1. Mentine ficatul bine hranit
In primul rand, asigura o rezerva optima de glicogen in ficat, pe care acesta sa o poata accesa pe toata durata noptii. Ficatul adult poate stoca, in medie, doar intre 75 si 100 de grame de glicogen, cu mici diferente intre barbati si femei si in functie de dimensiunile corporale.
Organismul consuma, de regula, aproximativ 10 de grame de glicogen pe ora (6,5 grame iau calea sistemului nervos, iar restul de 3,5 grame hranesc inima, rinichii, si celulele rosii din sange).
Atunci cand iei cina la ora 18:00 si te culci la ora 23:00, pana in momentul in care te bagi in pat organismul va fi utilizat deja pana la jumatate din rezervele de glicogen stocate in ficat, cantitatea ramasa fiind insuficienta pentru a acoperi in mod corespunzator cele opt ore de odihna.
Consumul de miere inainte de culcare reaprovizioneaza ficatul cu glicogen si asigura un aport adecvat pentru gestionarea perioadei de somn nocturn, prevenind subalimentarea creierului cu acest „combustibil” esential, deficit care, de cele mai multe ori, poate induce o trezire brusca pentru „realimentare”.
 
2. Incurajeaza secretia hormonului somnului
In al doilea rand, mierea faciliteaza somnul restaurativ prin faptul ca incurajeaza eliberarea de melatonina la nivelul creierului. Mierea declanseaza o crestere usoara a nivelului de insulina, substanta care, la randul ei, stimuleaza eliberarea de triptofan in creier.
Triptofanul este convertit in serotonina, care este apoi transformata in melatonina. Melatonina inhiba eliberarea de insulina, ceea ce stabilizeaza in cele din urma glicemia pe durata noptii. Melatonina este esentiala pentru un somn profund si odihnitor. Numita adeseori „hormonul fericirii”, melatonina contribuie la intarirea imunitatii si faciliteaza reconstructia tesuturilor pe timpul repausului fizic.
Alte beneficii ale mierii
Beneficiile mierii nu se rezuma la inducerea senzatiei de somn si imbunatatirea calitatii somnului. Iata care sunt celelalte proprietati sanatoase ale mierii ecologice:
• Detine proprietati antibacteriene puternice cu rol esential in vindecarea ranilor, motiv pentru care mierea se foloseste de multa vreme in medicina ca adjuvant in combaterea infectiilor.
• Adeseori un ingredient al sampoanelor si sapunurilor organice, mierea este foarte eficienta in vindecarea formelor de acnee inflamatorie.
• Mierea este inclusiv un agent antidiabetic care reduce nivelurile glucozei din sange si care, de regula, este mult mai bine tolerat decat alte zaharuri.
• Un antimicrobian natural, mierea a demonstrat un potential semnificativ in eradicarea bacteriilor rezistente la medicamente, si poate chiar inversa rezistenta la antibiotice.
Introducerea mierii in alimentatia zilnica
O trecere in revista a mai multor studii sugereaza faptul ca, atunci cand este administrata in cantitati mari, mierea aduce un spectru larg de beneficii terapeutice – Un motiv in plus sa o incluzi in alimentatia zilnica, in special ca inlocuitor al zaharului rafinat.