/Ce este atacul de cord

Ce este atacul de cord

Cauza cea mai intalnita a unui atac de cord este reprezentata printr-un cheag ce obtureaza complet o artera coronara, impiedicand irigarea inimii cu sange.

 

Azi , cercetatorii stiu ca un periculos factor declansator poate fi asa-numita placa moale. In vreme ce placa tare contine mai mult calciu si poate ajunge la dimensiuni mari, ingustand arterele , limitand fluxul sangvin si provocand dureri in piept sau hipertensiune, placa moale contrubie mai putin la ingustarea arterelor, dar abunda in grasimi si se poate rupe fara advertisment.

In urma rupturii, lipidele (grasimile din sange) si ale reziduuri parasesc peretele arterial, formand astfel un cheag de sange ce poate optura circulatia sangelui spre o zona a muschilui cardiatic. Se crede ca 85% din atacuri sunt provocate de o ruptura a placii moi. In plus , aceasta placa e mai greu de detectat – testele-standard, ca tomografia , urmaresc mai ales masurarea depunerilor de calciu, care indica prezenta placii tari.

ALTE CAUZA :

Desi cauza cea mai frecenta o constituie cheagurile, un atac de cord poate fi provocat si de spasmele unei artere, ce blocheaza temporar circulatia sangvina. In unele situatii, spasmele sunt provocate de ateroscleroza (inghustarea arterelor); alteori, ele pot constitui o reactie la droguri precum amfetaminele sau cocaina , la o infectie virala, a fumat (mai ales in cazul femeilor care iau anticonceptionale) si chiar la stres.