/Top 4 lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere la inspectia stingatoarelor

Top 4 lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere la inspectia stingatoarelor

Normele de uz tehnic ale stingatoarelor de incendii includ obligativitatea posesorilor de a le verifica macar o data la 30 de zile, pentru a se asigura ca in cazul unui incendiu, aparatele vor fi 100% functionale.
Inspectia tehnica include o lista de 4 lucruri ce trebuiesc urmarite cu strictete, lucruri menite sa asigure functionalitatea pe deplin a aparatelor. Ea poate fi facuta de oricine cunoaste aceste 4 reguli, insa poate fi facuta si la sediul firmelor care ofera servicii de reparatie/reconditionare si verificare stingatoare.

Care sunt cele 4 reguli?
1. Acul manometrului ar trebui sa in zona de siguranta. In alte conditii, se poate presupune ca fie e supraincarcat, lucru care in extremis, poate duce la o explozie, sau poate fi fara de presiune, lucru care cere o vizita neaparata la o firma care ofera servicii de incarcare stingatoare.
2. De regula, dupa fiecare umplere, pe furtun sau pe manometru este pus un sigiliu cara arata ca stingatorul e ca nou, din punct de vedere tehnic. Daca la inspectie se observa faptul ca sigiliul e rupt sau ca e intr-o stare avansata de degradare, se poate presupune ca e gol si ca fie trebuie inlocuit, fie incarcat;
3. Furtunul extinctorului nu trebuie sa fie blocat. Se poate verifica acest lucru prin detasarea lui si pomparea unei cantitati de aer prin el. In cazul in care nu se poate pompa/sufla aer, inseamna ca este blocat. Acest pas se face doar la gama de stingatoare P6, P9, P12, P50 si P100, intrucat cele din gama inferioara nu sunt dotate cu furtun, ci doar cu duza.
4. Recipientul trebuie agitat usor, pentru a vedea daca nu cumva pulberea s-a solidizat. In caz ca a devenit solida, aparatul trebuie fie inlocuit cu altul – la modelele mai vechi – fie reumplut.