/Statiunile din Judetul Valcea

Statiunile din Judetul Valcea

Din cauza resurselor naturale aflate in aceasta zona sub forma de izvoare hidrotermale de foarte buna calitate, recunoscute de medici cu renume international, in mod normal au aparut o serie de statiuni balneoclimaterice in care orice turist poate sa isi trateze diverse afectiuni ale corpului. Aceste resurse naturale au ajuns cunoscute in toata lumea, de mai multe secole, datorita efectelor vindecatoare si au facut posibila dezvoltarea unui turism cu precadere balnear. Printre cele mai cunoscute statiuni balneoclimaterice ale judetului Valcea sunt: Calimanesti – Caciulata, Baile Olanesti, Baile Govora si Ocnele Mari – Ocnita. Fiecare din aceste statiuni au posbilitati de cazare si tratament pentru turistii veniti aici pentru relaxare si tratament.

Baile Olanesti

Aceasta statiune este situata la 20 de km nord-vest de orasul Ramnicu-Valcea, la poalele muntilor si este unicul loc din tara unde se efectueaza tratament pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afectiuni alergice, prin injectii cu apa minerala izotona. Apele de aici mai fac miracole si in tratarea unui spectru larg de afectiuni în cura interna si externa, ale tubului digestiv, rinichilor si cailor urinare, boli de nutritie, afectiuni ale pielii, ale sistemului nervos periferic, ale bolilor profesionale. Calitatea curativa a apelor cu o mineralizare de 3-18 grame/litru fac din aceasta statiune una dintre cele mai importante din toata lumea. Apele de aici au fost analizate pentru prima data in anul 1830, iar in anul 1873 au fost medaliate cu aur la Expozitia Internationala de la Viena.

Calimanesti – Caciulata

Este o statiune situata pe DN 7 la 18 kilometrii distanta de Ramnicu-Valcea la o altitudine de 260 metri. Apele care tasnesc in aceasta superba statiune vin de la 1200 metri adancime si sunt captate cu ajutorul unor sonde de mare adancime. Izvoarele care sunt captate in acest loc sunt reci si termale. Pe langa aceste izvoare de apa rece si calda, statiunea mai are si izvoare minerale care in cea mai mare parte a lor sunt atermale, adica ies din pamant cu o temperatura de 5-14 grade Celsius iar unul dintre ele este mezotermal (cu o temperatura de 19-23 de grade Celsius).

Dupa compozitia chimica pe care o prezinta apele minerale, acestea sunt: sulfuroase, clorosodice, calcice, magnezice, bromurate si iodurate. Apele minerale atermale si mezotermale se folosesc atat pentru cura interna cat si pentru cura externa in diverse afectiuni ale organismului uman.

Baile Govora

Statiunea este renumita ca fiind singura din tara care are raportul dintre aeroionii pozitivi si cei negativi egal cu 1. Statiunea este situata la o altitudine de 360 m si este inconjurata de dealuri acoperite cu paduri de stejar si fag.
Apele minerale si namolul mineral aflate aici sunt folosite in tratarea unor afectiuni la aparatul locomotor, respirator, ORL, sistemul nervos periferic. Din punct de vedere chimic aceste ape sunt clorosodice, iodate, bromurate si sulfuroase.

Statiunea a fost infiintata in anul 1886 si este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai bogate in ape iodurate si bromurate din lume si este pe locul doi din acest punct de vedere din Europa.

Toate aceste statiuni, care fac judetul Valcea sa fie la un loc de frunte din punct de vedere turistic in tara noastra, dispun de unitati de cazare cu toate facilitatile de care ai nevoie si cu sali de tratamente si bai pentru tratarea diferitelor afectiuni.