/Spermograma si cauzele de infertilitate la barbati

Spermograma si cauzele de infertilitate la barbati

Exista un mit care circula in comunitatile non medicale si care sugereaza faptul ca infertilitatea este mai des intalnita la femei si atunci cand ea apare la barbati, aceasta are de-a face cu hormoni precum testosteronul sau ca aceasta ar afecta masculinitatea barbatului ce sufera de problema in cauza. Acestea sunt speculatii si mituri nascute din lipsa de informare fara a avea nici o baza stiintifica sau medicala. Infertilitatea masculina poate fi diagnosticata printr-un test rapid numit spermograma si este legata de o serie de factori ce pot fi adesea externi, precum stilul de viata sau expunerea la stres.

Ce inseamna spermograma si ce testeaza aceasta?

Spermograma este un test simplu, non invaziv, efectuat in cabinetele de specialitate si in spitale, ce consta in analiza unei mostre de lichid seminal proaspat pentru a determina anumite calitati ale acestuia, necesare pentru fecundare. In vederea pregatirii pentru efectuarea unei spermograme se recomanda repaus sexual de cateva zile si preluarea mostrei direct la cabinet, astfel incat aceasta sa se pastreze la temperatura corpului.

Parametrii luati in calcul au de-a face cu:

  • numarul de spermatozoizi.
  • mobilitatea spermatozoizilor.
  • forma spermatozoizilor.
  • nivelul de aglutinare al lichidului seminal.

La interpretarea analizelor, medicul sau asistentul explica fiecare rezultat in parte si factorii suspectati pentru fiecare tip de problema in parte.

Cauze comune

Cel mai adesea, o spermograma dezvaluie ca problema principala o reprezinta un numar scazut de spermatozoizi. Vestea buna este ca acest rezultat nu inseamna ca partenera nu poate ramane insarcinata, ci doar ca intregul proces poate dura mai mult.

Multe dintre cauzele infertilitatii la barbati au adesea de a face cu factori externi si nu cu probleme de sanatate:

1. Stresul, consumul de tutun, alcool sau subtante ilegale – stilul de viata este adesea vinovat pentru aparitia problemelor de fertilitate la barbati si odata schimbat, duce de obicei la o ameliorare rapida a problemei. Consumul excesiv de droguri, tutun sau alcool este de asemenea asociat cu multe alte probleme de sanatate, iar corectarea acestor obiceiuri este benefica pe termen lung, inclusiv pentru sanatatea copilului in cazul in care se reuseste conceptia. Stresul pe de alta parte este mai greu de evitat, insa multi medici si specialisti recomanda o vacanta inainte de a se recomanda alte tratamente.

2. Infectii – acestea pot fi relativ asimptomatice si in acelasi timp, lasate netratate pot afecta numarul de spermatozoizi produsi si calitatea acestora. De asemenea, bolile si infectiile cu transmitere sexuala lasate netratate au efect pe termen lung, putand afecta ireversibil fertilitatea. Orice simptom de infectie sau de boli cu transmitere sexuala este o cauza de alarma si trebuie tratat cu toata seriozitatea, vizita la medic in aceste cazuri este obligatorie, in caz contrar pacientul putand ramane cu probleme grave pe term lung.

3. Anticorpi antisperma – in cazuri foarte rare, unii barbati produc anticorpi ce distrug propria sperma. Aparitia acestor tipuri de anticorpi este in general rezultatul unei infectii la nivelul testiculelor.

4. Obiceiuri alimentare proaste – excesul de greutate sau un indice de masa corporala prea mic pot afecta de asemenea fertilitatea la ambele sexe. Pentru persoanele cu un indice de masa corporala sub 20 sau peste 30 se recomanda corectarea acestor probleme inainte ca spermograma sa fie reefectuata.