/Ulcerul varicos

Ulcerul varicos

De regula, ucerul varicos apare in contextul in care persoana in cauza sufera si de alte afectiuni precum cele arteriale si cele venoase. La cei mai multi dintre pacienti situatia implica ulceratii mixte cauzate de combinatii ale acestor afectiuni. De aceea se poate spune ca principala cauza de aparitie a ulcerului varicos sunt insuficientele venoase. Situatiile in care venele nu functioneaza normal, sunt acelea in care sangele din picioare nu se intoarce la timp in inima si pe acest fond se constata cresterea presiunii sangelui. Presiunea ridicata poate duce la umflarea picioarelor si la aparitia unor leziuni pe pielea care se subtiaza si se umfla ajungandu-se la ulceratii.

De cele mai multe ori piciorul se umfla la nivelul gleznei, al labei si in partea inferioara a acestuia. In foarte multe cazuri ulcerul varicos a dus si la deformarea piciorului, acesta devenind mai subtire la nivelul gleznelor si ingrosandu-se foarte mult la nivelul genunchilor.

Factori care conduc la aparitia ulcerului varicos

Ulcerul varicos estte frecvent intalnit la persoane supraponderale, stiindu-se faptul ca acestea au un risc crescut de hipertensiune si, de asemenea, sunt supuse riscului de aparitie a unor leziuni la nivelul picioarelor. Pe de alta parte, la ulcer varicos pot ajunge si persoanele care au tromboza venoas profunda si nu urmeaza un tratament adecvat. Varsta inaintata, varicele si leziunile de la nivelul piciorului, sunt alti factori declansatori ai ulcerului varicos.

Profilaxia ulcerului varicos

Aparitia ulcerului varicos poate fi prevenita printr-un regim alimentar cu un continut de colesterol, grasimi si carbohidrati simpli, redus, si prin consumul fructelor si legumelor. De asemenea, se recomanda: reducerea consumului de alcool, evitarea expunerii la fumul de tigare, sa se realizeze exercitii fizice regulate, alegerea incaltamintei confortabile si administrarea unor medicamente ce reduc riscul formarii cheagurilor de sange (doar la prescrierea acestora de catre un specialist). Este recomandat ca persoanele cu diabet sa tina sub control nivelul de glucoza din sange si hipertensiunea. Iar daca aveti inceput de varice, ati putea incerca o astfel de crema, Vein Stopper, care va poate ajuta sa scapi de tot calvarul.

Tratamentul ulcerului varicos

De regula, tratamentul este local si implica pansamente hidroactive insotite de compresii care au rolul de a remedia cauza care a adus la aparitia acestei afectiuni. Puteti gasi mai multe informatii despre varice, tratamentul acestora, factori de risc si diferite boli pe care le implica, pe un site dedicat strict varicelor, pe care il gasiti aici.